Saimaan saaristoa pidetään jatkossa siistinä kahdella huoltoaluksella — M/S Roope saa syksyllä kaverikseen nosturilla varustetun katamaraanirunkoisen alumiiniveneen

Pidä Saaristo Siistinä ry jatkaa varainkeruuta, sillä huoltokaluston uusimishankkeen kokonaisbudjetti on noin miljoona euroa.

Soila Puurtinen

Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen huoltoalus m/s Roope-Saimaan rinnalle retkisatamien puhtaanapitoon saadaan syksyllä uusi alus.

Kaikenkokoiset lahjoitukset ovat tärkeitä. — Eeva Taimisto

Pidä Saaristo Siistinä ry on aloittanut Saimaan huoltokaluston uusimisen. Aluskalusto Saimaalla täydentyy syksyllä uudella veneellä, jonka valmistaa suomalainen venevalmistaja Alpo Pro Boats Oy.

Rakenteilla on katamaraanirunkoinen alumiinivene, jonka pituus on noin 13 metriä. Vene varustetaan kahdella perämoottorilla ja nosturilla sekä kahden kuution jätevesitankeilla, joilla pystytään tyhjentämään yhdistyksen kelluvia septilaitteita.

Alus on tarkoitus saada koeajoon elokuussa 2019.

Jatkossa toimitaan kahdella aluksella

Vanha huoltoalus M/S Roope-Saimaa jatkaa toimintaansa normaalisti vielä tämän kauden. Sekin uusitaan tulevaisuudessa, joten Kalusto kuntoon -varainhankintakeräystä jatketaan edelleen.

— Kahdella aluksella toiminta-alueesta tulee kohtuullisempi ja pystymme vastaamaan huoltotarpeisiin entistä ketterämmin. Myös toimintavarmuus lisääntyy, kun on korvaava kalusto olemassa, kommentoi Järvi-Suomen aluepäällikkö Eeva Taimisto.

Vuoksen vesistöalueella sijaitseva Saimaan toiminta-alue on Pidä Saaristo Siistinä ry:n toimintakentistä maantieteellisesti laajin. PSS ry huoltaa virkistysalueyhdistyksen ja -säätiön, kaupunkien ja kuntien omistamia, saarissa sijaitsevia retkisatamia.

Kaupungit kokosivat 40 000 euroa

Varainhankinta kaluston uusimiseksi jatkuu edelleen

Eduskunta myönsi yhdistykselle viime vuoden kesäkuun valtion lisätalousarviosta 500 000 euron avustuksen aluskannan uusimiseen.

Yksityisten ihmisten ja yritysten lisäksi Savonlinnan kaupunki, Sulkavan kunta, Enonkosken kunta, Rantasalmen kunta sekä Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö ovat myöntäneet aluskalustonhankintaan avustusta yhteensä noin 40 000 euroa.

Kaikenkokoiset lahjoitukset tärkeitä

Vielä on kuitenkin matkaa, jotta toinenkin alus saadaan vesille, sillä alueen huoltokaluston uusimishankkeen kokonaisbudjetti on noin miljoona euroa. Yhdistys pyytää kaikkia puhdasta Saimaata arvostavia aktivoitumaan Kalusto kuntoon -varainhankintakampanjassa.

— Kaikenkokoiset lahjoitukset ovat tärkeitä. Lahjoitus on konkreettinen teko kestävämmän vesillä liikkumisen ja retkeilyn tulevaisuuden puolesta. Puhtaus on Saimaan vetonaula, ja huolletut retkisatamat edellytys siitä nauttimiseen, kertoo Taimisto.

Uuden aluksen hankintaan voi osallistua tekemällä lahjoituksen kalustokuntoon.fi-sivustolla tai lähettämällä tekstiviestin 20E ALUS numeroon 16588. Viestin hinta on 20 euroa.

Uusienkin alusten kyljistä löytyy tilaa yhteistyöstä kiinnostuneiden tahojen logoille.