Tuulet kovenevat keskiyöhön mennessä – Puita saattaa kaatua Savonlinnankin seudulla

Ensi viikolla alkavat Etelä-Suomen hiihtolomat vietetään vetisissä merkeissä. Koko ensi viikoksi on Savonlinnassa luvassa plussakelejä.

Eija Kontio

Illan ja yön aikana voimakas tuuli riepottelee suurinta osaa Suomesta.
Illan ja yön aikana voimakas tuuli riepottelee suurinta osaa Suomesta.

Tänäiltana Savonlinnan seudulla on syytä varautua sähkökatkoihin ja voimakkaaseen tuuleen. Ilmatieteen laitos on antanut kovan tuulen varoituksen osaan Suomea, myös Savonlinnan seudulle. Voimakkaimmat tuulet jäävät kuitenkin Länsi-Suomen puolelle.

Tuuli puhaltaa Savonlinnan seudulla puuskissa pahimmillaan noin 20 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Tomi Laurisen mukaan suurin osa puuskista jää seudulla alle 20 metriin sekunnissa, laajalti puuskat pysyttelevät noin 15 metrissä sekunnissa.

Myrskytuulesta ei voida vielä puhua, sillä myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuleksi on mitattu vähintään 21 metriä sekunnissa.

– Myrskytuulet jäävät Merialueille ja Pohjanmaan alueelle, Laurinen sanoo.

20 metriä sekunnissa puhaltavat tuulet voivat kuitenkin aiheuttaa puiden kaatumisia.

– Kun on täysin sula maa ja märkää, niin puun kaatumiset ovat mahdollisia. Laajat sähkökatkokset tulevat tuskin olemaan Savonlinnan seudun asiaa, Laurinen toteaa.

Tuulet ovat Launisen mukaan voimakkaimmillaan puolenyön aikaan.

– Matalapaine pyörii kohta Perämerellä, ja kun se siirtyy maan puolelle, niin tuuli alkaa laantua myös Savonlinnassa. Aamuyöllä puuskissa tuuli on enää noin 10 metriä sekunnissa, Laurinen kertoo.

Sateet tulevat ensi viikolla lähinnä vetenä, tosin suuria määriä vettä ei ole luvassa ensi viikon aikana.

– Hiihtolomalla voi ruveta vesihiihtoa miettimään. Koko ensi viikko pysytellään plussan puolella. Torstain kohdalla on mahdollista, että keli viilenee väliaikaisesti hieman, Tomi Laurinen selvittää.