Täydellisyyden tavoittelu kotona ei ole korona-aikoina pääasia – Nyt riittää että selviytyy

Uudet käytännöt vaativat voimia, mutta korona-aikana ei tarvitse suorittaa. Riittää että selviytyy.

Iida Paavilainen

Perheenjäsenten siirtyminen kotiin etätöihin ja etäopiskeluun tuovat kotielämään ihan uudenlaisia haasteita.
Perheenjäsenten siirtyminen kotiin etätöihin ja etäopiskeluun tuovat kotielämään ihan uudenlaisia haasteita.

Monessa kodissa eletään nyt poikkeustilaa. Vanhemmat ovat kotona etätöissä, koululaiset etäopetuksessa ja päiväkoti-ikäisetkin ovat jääneet kotiin. Kerrankin on yhteistä aikaa – mutta silti saattaa hermostuttaa.

– Vanhemmat ovat nyt varmasti kaikkein tiukimmilla. Lyhyessä ajassa on tullut valtavasti uusia vaatimuksia ja uutta opeteltavaa: Vanhemman on huolehdittava eri-ikäisten lasten tarpeista ja sopeuduttava samaan aikaan uusiin etätyökäytäntöihin. Toisilta taas on mennyt työ kokonaan ja taloudellinen huoli painaa. Ruokaa on laitettava monta kertaa päivässä ja ruokalasku kasvaa. Koronakin huolestuttaa, myöntelee Savonlinnan Perheasiain neuvottelukeskuksen johtava perheneuvoja Ulla Juntunen.

Mitkä ovat omat selviämiskeinot?

Aikuisten jaksaminen on Juntusen mielestä nyt kaiken lähtökohta. Hän vertaa tilannetta lentokoneessa annettaviin hätäohjeisiin: vedä happinaamari ensin omille kasvoille ja auta vasta sen jälkeen muita.

– Olisi hyvä miettiä omia selviytymiskeinoja ja huolehtia omasta hyvinvoinnista. Voisivatko vanhemmat saada välillä omaa aikaa, vaikka käymällä kävelyllä ulkona vuorotellen, jos oleilu neljän seinän sisällä alkaa käydä voimille?

Myös puolisoiden keskinäinen suhde on koetteella, varsinkin jos perussuhtautuminen koronasääntöihin on kovin erilainen.

– Olisi hienoa, jos vanhemmilla olisi yhtenäinen linja koronan tuomiin rajoituksiin, silloin on helpompaa ohjeistaa lapsia ja nuoria asiassa. Jos toinen noudattaa ohjeita ja toinen on sitä mieltä, että viralliset ohjeet ovat hölynpölyä ja liioittelua, on jo paljon vaikeampaa, Juntunen arvelee.

Poikkeustilanteisiin suhtaudutaan eri tavoin

Juntusen mielestä puolisoiden olisi hyvä pitää välillä koronapäivityksiä: Miltä tilanne nyt tuntuu?

– Me kaikki suhtaudumme poikkeustilanteisiin omalla tavallamme. Yksi saattaa panikoitua ja muuttua yliaktiiviseksi, toinen lamaantua. Myös oma perusturvallisuudentunteemme vaikuttaa siihen, miten koronatilanteenkin koemme.

Se, miten ihminen reagoi uuteen tilanteeseen, on Juntusen mielestä asia, jota ihminen itse ei kovin paljon pysty muuttamaan. Toisesta puhumattakaan.

– Jos puolison reaktiot ihmetyttävät tai ärsyttävät, kannattaa ajatella, että ei tämä tahallaan tai inhottavuuksissaan ole tuollainen. Toimintamallit ovat aika pysyviä, Juntunen pohtii.

– Voisi kysyä, miten voisi auttaa ja tukea läheisiä heidän reaktioissaan, eikä provosoitua niistä, ja kertoa läheisille millaista tukea itse tarvitsee.

Juntunen neuvoo, että omaa käyttäytymistään voi välillä yrittää katsoa ulkopäin, etäännyttää itsensä tilanteesta, ja miettiä, mitkä ovat itselle tyypilliset tavat toimia kriisissä. Mitkä taas ovat itselle ominaisia selviytymiskeinoja kriisitilanteissa, joka tämäkin nyt on? Tästäkin voisivat puolisot keskustella keskenään.

Nyt saa ottaa vähän löysemmin

Kun normaali arki on yleensä hyvin kiireistä, saattavat etätyö ja -opiskelu, harrastusten loppuminen ja liikkumisrajoitukset aiheuttaa päinvastaisen ongelman: aikaa onkin yhtäkkiä ylenpalttisesti. Onko kyseessä ongelma vai positiivinen mahdollisuus?

– Poikkeustila voisi olla leppoistamisen ja levollisuuden aikaa. Aikataulut voivat olla perheissä nyt väljempiä, kun ketään ei tarvitse kuljettaa harrastuksiin ja normaali arkirumba hellittää. Nyt kaikki voisivat antaa itselleen luvan ottaa löysemmin, Juntunen toivoo.

Hän muistuttaa, että kyseessä on kuitenkin väliaikainen tila, jolloin suorittamisen pyrkimykset kannattaa työntää sivuun ja ajatella, että riittää, kun selviydytään. Täydellisyyttä ei tarvitse tavoitella.

– Nyt voisi etsiä asioita, joita ei normaalisti ehdi tehdä. On kenties aikaa pötkötellä keskellä päivää, nukuttaa vaikka päiväkoti-ikäistä lasta päiväunille. Nyt saattaa monelle tarjoutua jotain sellaista, mitä normaali arki eikä pyhäkään anna.

Lastensuojelu on lasten oikeus poikkeusoloissakin

Vaikka korona on pistänyt paljon asioita uusiksi, yksi asia ei kuitenkaan muutu: myös poikkeusolojen aikana lapsilla on oikeus suojeluun.

Näin vakuuttaa Sosterin johtava sosiaalityöntekijä Marika Huupponen.

– Meidän tehtävämme on selvittää lastensuojeluilmoitusten ja perheiden omien yhteydenottojen kautta tulevia asioita ihan niin kuin ennenkin, hän sanoo.

Palvelutarpeen arviointi on koronan tuomien rajoitusten takia nyt tavallista haasteellisempaa. Alalla on tapana tehdä paljon töitä kasvotusten ja asiakkaiden kodeissa. Nyt on pitänyt etsiä muita tapoja.

Koronan vaikutukset eivät vielä näy sosiaalipalveluiden arjessa, eikä esimerkiksi lastensuojelutapauksien määrä ole kasvanut. Siihen on varauduttava. Samoin siihen, että osa työntekijöistä saattaa sairastua. Huupposen mukaan nyt on tehtävä ennaltaehkäisevää työtä.

– Nyt korostetaan peruspalveluiden toimivuutta. Miten perheitä pystytään tukemaan niin, etteivät ne putoa auttamisverkostosta? Esimerkiksi koulujen oppilashuollon merkitys korostuu. Se ei suinkaan ole tauolla, vakka oppilaat ovatkin etäopetuksessa, Huupponen teroittaa.

– Koulupsykologia, kuraattorit ja terveydenhoitajat ovat merkittävässä asemassa, heihin oppilaat ovat tottuneet ottamaan vaikeuksissaan ensimmäiseksi yhteyttä. Toivon, että kynnys siihen suuntaan pysyy nytkin matalana, Huupponen sanoo.

Näistä osoitteista löytyy apua ja hyötyä

Koulujen oppilashuolto toimii, vaikka oppilaat ovatkin etäopetuksessa. Wilmasta löytyvät koulukuraattorin, -psykologin ja terveydenhoitajan yhteystiedot.

Perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa maksuttomia tunnin puhelinkeskusteluaikoja, jos koronatilanne tai kotonaolo alkaa ahdistaa. Ajan voi varata arkisin klo 11–12 numerosta 044 7768032.

Sosterin sosiaaliviraston neuvonnan puhelinnumero no 044 4174121.

Kiireellisissä sosiaalihuoltoon liittyvissä asioissa palvelee Sosteri sosiaalipäivystys, puh. 044 4174175.

Sosterin Enjaksa -chat toimii osoitteessa enjaksa.fi. Se on tarkoitettu aikuisille.

Sosterin nuorille suunnattu chat-mahdollisuus löytyy osoitteesta normaali.fi.

Kirkon keskusteluapu toimii joka ilta kello 18–24 numerossa 0400 221180.

Väestöliitolla on myös paljon palveluita. Väestöliitto.fi

Savonlinnan seurakunnan toiminnasta suuri osa on tauolla, ja toimintoja on siirretty nettiin. Lapsille mukavaa ohjelmaa löytyy Savonlinnan seurakunnan lapsi- ja perhetyön Facebook-sivuilta.

Itä-Suomen poliisin Ankkuriryhmä tukee ja auttaa myös.