Savonlinnan valtuusto äänesti siitä, voiko kaupunginhallituksen varajäsenelle myöntää eron luottamustehtävästä, koska hän on sopinut siitä työnantajansa kanssa

Luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Heikki Härkönen hämmentyi eropyyntönsä saamasta vastaanotosta – "En halua käydä työssäni keskusteluja siitä, miten puoluepolitiikka vaikuttaa työhöni", Härkönen sanoo

Timo Seppäläinen

Etelä-Savon luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Heikki Härkönen haluaa tehdä työtä puoluepoliittisista kytkennöistä vapaana.
Etelä-Savon luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Heikki Härkönen haluaa tehdä työtä puoluepoliittisista kytkennöistä vapaana.

Savonlinnan kaupunginvaltuusto äänesti maanantaina siitä, voitiinko Etelä-Savon luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtajana marraskuussa aloittaneelle Heikki Härköselle myöntää ero kaupunginhallituksen varajäsenyydestä. Härkönen oli valittu kaupunginhallituksen varajäseneksi vihreitten mandaatilla.

Härkönen oli pyytänyt eroa vedoten siihen, että hän on sopinut työnantajansa kanssa, että jättäytyy pois puoluepoliittista luottamustoimista, koska työnantaja on puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Äänin 28–13 valtuusto myönsi Härköselle eron. Hänen tilalleen varajäseneksi valittiin Karri Tahvanainen (vihr.).

Esa Valkonen (vas.) esitti, että Härköselle ei myönnettäisi eroa. Valkonen sanoi, että työnantaja ei voi estää tai kieltää työntekijältä poliittisia luottamustoimia, eikä edes sopia, että työntekijä sellaisista luopuu. Valkonen pelkäsi, että Härkösen erosta tulisi ennakkotapaus, joka saattaisi johtaa jopa työnantajien pitämiin mustiin listoihin.

Tiina Strandén (vihr.) tähdensi, että Härkönen anoi eroa luottamustehtävästä omasta aloitteestaan eikä työnantajan pyynnöstä.

Eron myöntämistä vastustaneet olivat pääsääntöisesti SDP:n ja vasemmistoliiton valtuutettuja.

Härkönen oli tiistaina hämmentynyt kuultuaan valtuuston keskustelusta.

– Valkonen maalailee olemattomia uhkakuvia.

Härkönen huomauttaa, että luonnonsuojeluliitossa on paljon toimijoita, jotka ovat myös puolueaktiiveja – muun muassa vihreissä.

– Mutta minä haluan olla puoluepoliittisesti sitoutumaton hoitaessani luonnonsuojelupiirin tehtäviä. En halua käydä työssäni keskusteluja siitä, miten puoluepolitiikka vaikuttaa työhöni, Härkönen sanoo.

Härkönen huomauttaa olevansa Etelä-Savon luonnonsuojelupiirin ainoa työntekijä.

Yleensä luottamushenkilöille myönnetään ero tehtävästä paikkakunnalta poismuuton tai esimerkiksi sairastumisen takia. Kaupunginlakimies Aki Rasimus kuitenkin totesi, että valtuusto voi päättää, onko eron myöntämiselle pätevä syy.