Savonlinnan kaupunginvaltuusto antaa sote-lausuntonsa Heikinpohjan koulun salissa tänään– Esityslistalla myös ensi vuoden veroprosentit ja sivistystoimenjohtajan valinta

Myös Rantasalmen ja Enonkosken valtuustot päättävät sote-lausunnoistaan tänään.

Päivi Virta-Salo

Sulkavan kunnanvaltuusto on jo päättänyt, että kunta haluaa seudun jäävän Etelä-Savoon. Savonlinna ja muut seudun kunnat päättävät lausunnoistaan tänään maanantaina.
Sulkavan kunnanvaltuusto on jo päättänyt, että kunta haluaa seudun jäävän Etelä-Savoon. Savonlinna ja muut seudun kunnat päättävät lausunnoistaan tänään maanantaina.

Savonlinnan kaupunginvaltuusto kokoontuu tänään Heikinpohjan koulun Aino-salissa kello 18. Valtuusto päättää, millaisen lausunnon kaupunki antaa sosiaali- ja terveysministeriölle sote-uudistusta koskevasta lakiluonnoksesta.

Eniten keskustelua on herättänyt lausunnon kohta, jossa otetaan kantaa siihen, mihin maakuntaan Savonlinnan, Enonkosken, Sulkavan ja Rantasalmen pitäisi sote-uudistuksessa kuulua.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle äänin 7–4, että seutu kuuluisi Pohjois-Savon maakuntaan. Kaupunginhallituksen esitys tullee hyväksytyksi, sillä viime viikolla 30 valtuutettua allekirjoitti julkilausuman, joka tukee Pohjois-Savoa. Kaupunginvaltuutettuja on yhteensä 51.

Lakiluonnoksessa seutu on kirjoitettu osaksi Pohjois-Savoa, mutta lausuntokierroksella tasaveroisena vaihtoehtona on Etelä-Savo.

Kaupunginhallitus esittää yksimielisesti, että kaupunki lausunnossaan vaatisi saaristoisuuden painoarvoa nostettavaksi maakuntien rahoitusperusteissa ja että kuntien vaikutusvaltaa maakunnissa lisättäisiin lakiluonnoksessa esitetystä. Kaupunginhallitus esittää harkittavaksi myös äänivaltaleikkuria.

Kaupunginhallitus esittää äänin 7–4, että kaupunki vaatisi jo lakiin kirjattavaksi kunnille maksettavat kompensaatiot siitä, että jo sote-uudistuksen voimaantulolakiin on kirjattava ratkaisumallit siitä, miten kunnille kompensoidaan taloudelliset rasitteet, joita niille aiheutuu niiden omistamista, käyttämättä jäävistä kiinteistöistä.

Veroprosentit ja sivistystoimenjohtaja esityslistalla myös

Kaupunginvaltuuston esityslistalla on myös ensi vuoden veroprosentit. Kaupunginhallitus esittää, että tuloveroprosentti ja kiinteistöveroprosentit pysyisivät ennallaan.

Valtuusto valitsee kaupungille uuden sivistystoimenjohtajan. Kaupunginhallitus esittää, että virkaan valittaisiin Mikko Ripatti.

Ripatti on nykyisin Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulun johtava rehtori. Hän työskenteli Savonlinnan normaalikoulun rehtorina pitkään, siihen saakka, kunnes opettajankoulutus Savonlinnassa loppui ja normaalikoulu sen myötä.

Naapurikunnat päättävät myös lausunnoistaan

Rantasalmen valtuusto päättää kunnan sote-lausunnosta keskuskoulun juhlasalissa. Kokous alkaa kello 18. Kunnanhallitus esittää yksimielisesti, että Rantasalmi haluaisi seudun suuntaavan Pohjois-Savoon.

Enonkosken valtuustonkokous alkaa kunnanviraston valtuustosalissa kello 19. Myös Enonkoskella kunnanhallitus esittää yksimielisesti että seutu suuntaisi Pohjois-Savoon.

Sulkavan kunnanvaltuusto päätti äänin 12–8 viime viikolla, että kunta haluaa seudun suuntaavan Etelä-Savoon.