Arjesta on joskus romantiikka kaukana — seksuaalineuvoja puhuu halujen eriparisuudesta

Sosterin seksuaalineuvojan kanssa voi käydä keskustelemassa, kun seksuaalisuus mietityttää. Haluttomuuden lisäksi huolia on monenlaisia muitakin.

Juha Rika

Arjesta on joskus romantiikka kaukana — seksuaalineuvoja puhuu halujen eriparisuudesta

Sosterissa juuri työnsä aloittanut seksuaalineuvoja Susanna Simonen tietää, että seksi ei aina suju kuin elokuvissa. Inhimillisessä elämässä vastaan tulee kaikenlaisia asioita, jotka hankaloittavat oman seksuaalisuuden kokemista ja toteuttamista. Voi olla väsymystä, sairauksia, kaltoinkohtelua. Tällöin keskustelu on hyvä ensiapu.

— Jo se helpottaa, kun asioista puhuu ääneen. Ammattilainen voi olla pelkkä kuuntelija tai ohjata moniammatillisessa verkostossa erikoisasiantuntijan pakeille, Simonen ja neuvolan osastonhoitaja Anna-Maija Huttunen sanovat.

Haluttomuus ei aina ole haluttomuutta

Susanna Simonen tekee päätyönään terveydenhoitajan työtä Savonlinnan pääterveysaseman neuvolassa. Yhtenä päivänä viikossa hän toimii seksuaalineuvojana, mikä tarkoittaa asiakkaan ammatillista kohtaamista, keskustelua ja kuuntelua, erilaisissa seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä ja mahdollisissa pulmissa. Asiakaskunta on hyvin laaja, on miehiä ja naisia, on teinejä ja vanhuksia. Seksuaalisuus koskettaa meitä kaikkia.

— Seksuaaliset ongelmat tiivistetään julkisuudessa usein pelkkään haluttomuuteen. Siitä puhutaan paljon, mutta kokonaan oma asiansa on, mistä haluttomuus johtuu ja onko sitä loppujen lopuksi ollenkaan. Onko kysymys sittenkin väsymyksestä tai halujen ”eriparisuudesta”, siitä, että halut eivät kohtaa arjen rutiinien pyörityksessä, Simonen pohtii.

Läheisyyden tarve ei lopu


Perheiden pikkulapsivaihe on yksi seksuaalineuvojan vastaanotolla esiinnousevista tyyppitapauksista. Myös sairaudet ja ikääntyminen voivat tehdä tenää seksuaalisuudelle.

— Naisten vaihdevuosivaivat voivat tuoda pulmia, ihan fyysisesti. Limakalvojen kuivuuteen löytyy onneksi apu niinkin helposti kuin apteekin hyllyltä, Simonen sanoo.

Miehillä keski-ikä tuo vaivoja myös, vaikkei niin selkeää vaihdevuosirajaa olekaan erotettavissa. Erektiohäiriöiden takia kannattaa marssia lääkärin pakeille.

Kun ikää tulee lisää, muuttuu seksuaalisuuskin. Jokainen määrittää itse, miten tärkeänä fyysistä seksiä pitää. Läheisyyden ja kosketuksen kaipuu ei kuitenkaan häviä.

— Jokainen haluaa tulla huomatuksi, nähdyksi ja kuulluksi. Läheisyyden tarve seuraa meitä syntymästä lähtien viimeiseen hetkeemme saakka. Kosketuksesta ja hellyydestä ei pidä luopua vaikka yhdyntäkeskeinen seksi olisikin jostain syystä loppunut, Huttunen muistuttaa.

Tuija Pauhu

Seksuaalineuvoja Susanna Simonen tietää, että seksuaalisuuteen liittyvistä ongelmista voi olla vaikea puhua. Hän kannustaa kuitenkin yrittämään.

Kaltoinkohtelu masentaa mielen

Missä tahansa elämänvaiheessa koettu seksuaalinen kaltoinkohtelu tai väkivalta voivat tuoda kokijalleen ongelmia, joista eroonpääseminen saattaa vaati ammattimaista apua. Häirinnästä ja kaltoinkohtelusta uskalletaan nykyään puhua jo ääneen ja jo se saattaa helpottaa pahan olon tunnetta ja mahdollista häpeää.

— Kun huomaa, että muillekin on sattunut ikäviä asioita, voi oma olo hieman keventyä, Huttunen sanoo.

— Uhrin tarinan ja kokemuksen jakaminen kuuntelemalla on tärkeä lähtökohta. Jos tilanne kaipaa vaativampaa käsittelyä, voin ohjata asiakkaan esimerkiksi seksuaaliterapeutin vastaanotolle, Simonen selittää.

Akuuteissa tilanteissa otetaan tietysti yhteyttä sairaalan päivystykseen, poliisiin tai lastensuojeluun.

Seksuaalineuvojan vastaanotto on avoin myös tilanteissa, joissa oma seksuaalinen suuntautuminen herättää halun keskusteluun. Myös tunne, että elää väärässä sukupuolessa, voi olla syy tulla puhumaan ajatuksistaan.

Maksuton seksuaalineuvojan apu on tarkoitettu lyhytkestoiseksi, vastaanottokertoja on tavallisesti yhdestä viiteen.

Seksuaalineuvojan vastaanotolle voi varata ajan arkipäivinä kello 11.30—12 numerosta 044 417 2954. Muina aikoina voi jättää soittopyynnön neuvolan vaihteeseen 044 417 2810. Soittopyyntöä jättäessään ei asiaansa tarvitse alkaa selitellä, pelkkä soittopyynnön jättäminen riittää.