Hotelli Punkaharjun keittiömestari Mikko Lahtinen Luomukokki-kilpailun semifinaaliin — ”Selkeäpiirteisyys ja yksinkertaisuus ovat minun tyyliäni”, sanoo Putikkoon perheineen asettunut huippuosaaja

Maun ja esillepanon lisäksi kilpailussa huomioidaan kokin halu toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Hotelli Punkaharjun keittiömestari Mikko Lahtinen Luomukokki-kilpailun semifinaaliin — ”Selkeäpiirteisyys ja yksinkertaisuus ovat minun tyyliäni”, sanoo Putikkoon perheineen asettunut huippuosaaja

Etelä-Savosta saatiin hyvä edustus Luomukokki-kilpailun semifinaaliin, joka pidetään Fastfood & Cafe & Ravintola -messuilla Helsingissä maaliskuun alussa.

Hotelli Punkaharjun keittiömestari Mikko Lahtinen ja Puumalassa toimivan Sahanlahti Resortin keittiömestari Markus Kaihola valittiin mukaan esitehtävänä toimineen reseptikilpailun perusteella. Molemmat ovat käyttäneet luomua, lähiruokaa ja luonnonyrttejä omissa keittiöissään eteläsavolaisissa matkailualan yrityksissä.

Muut neljä osallistujaa tulevat Helsingistä, Tampereelta ja Oslosta.

Kilpailun tavoitteena on lisätä keittiöammattilaisten tietämystä kestävästä gastronomiasta ja luomusta. Semifinaalit pidetään 6. maaliskuuta, josta kolme kilpailijaa pääsee 7. maaliskuuta pidettävään finaaliin.

Oma ruokafilosofia kiteytyi Punkaharjulla

Lahtinen totesi Itä-Savon haastattelussa pari vuotta sitten pääsevänsä Punkaharjulla toteuttamaan itseään eri tavalla kuin perusravintolassa Helsingissä.

— Tämä on uniikki paikka, jolla on paljon mahdollisuuksia. Raaka-aineet ovat omaa työtä ajatellen tosi hyviä. Ne tulevat paikallisilta tuottajilta, ja lisäksi on sieniä ja marjoja, Lahtinen totesi tuolloin.

— Helsingissä ei ole enää paljon vaihtoehtoja, mitä haluaisi mennä tekemään. Ei ole niin kiinnostavia ravintoloita, tai niissä muutamissa, mitä on, tehdään 14—16 tuntia päivässä töitä, ja se ei taas perhetilanteeseen sovellu. Toinen vaihtoehto olisi laittaa oma paikka, ja sittenhän vasta olisikin töissä koko ajan, Lahtinen tuumi.

Hotelli Punkaharjun verkkosivuilla Lahtinen kiteyttää ruokafilosofiansa.

—  Selkeäpiirteisyys ja yksinkertaisuus ovat minun tyyliäni. Ja kaikki tehdään keittiössä itse alusta alkaen, Punkaharjun Putikkoon perheineen asettunut Lahtinen selvittää.

Finaalissa kekseliäisyys ja luovuus arvossaan

Esitehtävässä kilpailijoiden tehtävänä oli suunnitella luomukasvisruoka-annos kymmenelle hengelle. Reseptikilpailun tuomarit painottivat semifinalistien valinnassa annoksen raaka-aineiden yhteensopivuutta ja makujen harmoniaa. Kaikkien semifinalistien annoksissa oli käytetty luomutuotteita monipuolisesti.

Semifinaali- ja finaalivaiheessa arvioidaan luomuruoan valmistusprosessia, esillepanoa, makua sekä kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja.

— Kilpailijoilta toivotaan innovatiivisuutta, mutta myös klassiset gastronomiset periaatteet on hyvä hallita, kiteyttää kilpailun johtaja Sampo Kantele.

Semifinaaleissa ja finaalissa raaka-aineet valitsee ja toimittaa kilpailun järjestäjä. Kilpailijoita myös haastatellaan kilpailun kuluessa heidän luomuosaamisestaan.

— Luomukokin tulisi osata edistää luomuruoan näkyvyyttä sekä kestävää kehitystä ja arvioimme myös motivaatiota tähän, kertoo Kantele.

Vuoden Luomukokki -kilpailun järjestävät EkoCentria, Liiketalousopisto Perho ja Pro Luomu ry.