Influenssarokotteet loppuvat Sosterissa – Siksi ajanvaraus uusille rokotusajoille ei aukea

Jo annettuja rokotusaikoja saatetaan joutua perumaan niiltä, jotka eivät ole itse riskiryhmää, vaan esimerkiksi riskiryhmän lähipiiriä. THL:n mukaan jäljellä olevat rokotteet tulee kohdentaa pelkästään riskiryhmille.

Tuija Pauhu

Influenssarokotteita on otettu ennätysmäärä myös Sosterin alueella. Tästä syystä rokotteet ovat loppuneet ja osa jäänee ilman. Arkistokuvassa vasemmalla tartuntatautilääkäri Mirkaleena Erkkilä ja sairaanhoitaja Anna-Maija Huttunen.
Influenssarokotteita on otettu ennätysmäärä myös Sosterin alueella. Tästä syystä rokotteet ovat loppuneet ja osa jäänee ilman. Arkistokuvassa vasemmalla tartuntatautilääkäri Mirkaleena Erkkilä ja sairaanhoitaja Anna-Maija Huttunen.

Influenssarokotteet ovat loppumassa Sosterissa. Uusia ajanvarauksia ei pystytä ottamaan vastaan, koska rokotteita ei näillä näkymin ole saatavissa lisää, kerrotaan Sosterin tiedotteessa.

Viimeisin Sosterin saama tieto THL:stä on, ettei pistettäviä rokotteita tule enää lisää. Tämän vuoksi Sosteri ei pysty avaamaan rokotusajanvarausta, eikä antamaan uusia rokotusaikoja. Jos tilanne muuttuu, siitä tiedotetaan erikseen.

Influenssarokotteiden suuri kysyntä on syynä valtakunnalliseen influenssarokotepulaan. Myös Sosterin perusterveydenhuollossa Savonlinnassa ja Enonkoskella on rokotettu tänä vuonna viime vuosia enemmän.

– Kysyntää on selvästi aiempia vuosia enemmän. Olemme rokottaneet tänä syksynä jo 10 800 henkilöä, kun viime vuonna vastaavana aikaan rokotettuja oli reilu 8 000, tartuntatautilääkäri Mirkaleena Erkkilä kertoo Sosterin tiedotteessa.

Tiedotteessa kerrotaan, että perusterveydenhuollossa Savonlinnassa ja Enonkoskella pystytään rokottamaan influenssaa vastaan enää vain niitä riskiryhmäläisiä, joilla aika on rokotukseen jo varattu.

Ajan varanneita rokotetaan niin pitkään, kun jäljellä olevat rokotteet riittävät. Viimeisin tieto THL:ltä on, että pistettäviä rokotteita ei tulla saamaan enää lisää, joten uusia rokotusaikoja ei voida antaa. Sen sijaan 2-6 -vuotiaiden lasten nenäsumuterokotetta on riittävästi.

THL on tarkentanut torstaina illalla influenssarokotusohjeistustaan. THL:n mukaan jäljellä olevat rokotteet tulee kohdentaa riskiryhmille, eikä enää esimerkiksi riskiryhmien lähipiirille.

Lisäksi THL ohjeistaa, että ensimmäistä kertaa rokotteen saaville alle 9-vuotiaille riittää yksi rokoteannos.

Sosterissa jäljellä olevilla rokotteilla rokotetaan ne riskiryhmäläiset, joille aika on jo varattu.

– Yksittäisiä rokotusaikoja on annettu riskiryhmiin kuuluville tammikuulle saakka, näitä ajan varanneita rokotetaan niin pitkään kuin rokotteita riittää, neuvolan vs. osastonhoitaja Armi Auvinen kertoo Sosterin tiedotteessa.

Rokotusaikoja saatetaan joutua perumaan niiltä, jotka eivät ole itse riskiryhmää, vaan esimerkiksi riskiryhmän lähipiiriä. Sosteri ottaa henkilökohtaisesti yhteyttä niihin, joiden aika peruuntuu. Aikaa ei pidä perua itse.

Sosterin tiedotteessa kerrotaan, että päiväkotilapset on rokotettu tänä vuonna päiväkodeissa. Jäljellä olevat päiväkotirokottamiset pystytään toteuttamaan suunnitelmien mukaisesti.

Sosterin keskusapteekki toimittaa THL:ltä tulevat influenssarokotteet myös Rantasalmelle ja Sulkavalle perusterveydenhuoltoon. Myös Rantasalmelle ja Sulkavalle on toimitettu influenssarokotteita viimevuotista enemmän. Rantasalmella ja Sulkavalla rokottamisesta vastaa Terveystalo.