Maalaisjärki, lähimmäisenrakkaus ja kohtaamisen taito pääsyvaatimuksina perhehoitajien koulutukseen, joka alkaa Savonlinnassa elokuussa

Korvaus työstä tulee palkkiona. Mahdollisuus soviteltuun päivärahaan silloin kun töitä ei ole.

KATJA JUURIKKO

Vanhusvoittoisessa Etelä-Savossa riittää perhehoitajille töitä. Perhehoitoa saava vanhus on normaaliin tapaan oikeutettu esimerkiksi kotisairaanhoitoon.
Vanhusvoittoisessa Etelä-Savossa riittää perhehoitajille töitä. Perhehoitoa saava vanhus on normaaliin tapaan oikeutettu esimerkiksi kotisairaanhoitoon.

Sosteri etsii opiskelijoita elokuussa alkavaan perhehoitajakoulutukseen. Perhehoitajista on pulaa vanhusvoittoisessa maakunnassa ja työllistymisnäkymät ovat erittäin hyvät.

–Perhehoitajan tehtävä on olla rinnallakulkija, kun vanhus elää omaa arkeaan joko omassa kodissaan tai perhehoitajan kodissa. Töitä voi tehdä kokopäiväisesti tai osa-aikaisesti muutaman tunnin viikossa sen mukaan mikä itselle parhaiten sopii, kertoo perhehoidon koordinaattori Tiina Seppänen Sosterista.

Koulutettavalta ei vaadita hoitoalan koulutusta.

—Se mitä vaaditaan on maalaisjärki ja lähimmäisenrakkaus. Lisäksi tarvitaan kohtaamisen taitoja, Seppänen luettelee.

Tervetullut apu omaishoitajille

Perhehoito on hoivan ja huolenpidon järjestämistä perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan kotona. Pitkäaikaisessa perhehoidossa ikäihminen muuttaa asumaan perhekotiin.

Ideana on tarjota vanhukselle inhimillinen, kotoisa, kiireetön ja turvallinen arki, jonka turvin vanhus pystyisi asumaan omassa tai hoitajan kodissa mahdollisimman pitkään. Perhehoidon aikana ikäihminen on oikeutettu muihin tarvitsemiinsa avohuollon palveluihin kuten kotisairaanhoitoon.

Tämäntyyppistä palvelua ovat kaivanneet erityisesti omaishoitajat, jotka eiväti pääse lomalle, sillä hoidettava ei pärjää yksin kotona.

Kuukauden verran perhehoitajana toimineelle Vuokko Kostiainen-Tauschille tilanne on tuttu. Vastikään hän päästi omaishoitajan tekemään mökille kevättöitä, ja hoiti sillä aikaa muistisairasta omaista tämän kotona.

–Työ on usein juttelua, ulkoilua, auttamista arjen askareissa ja myös yksinäisyyden lievittämistä. Teen tätä kolmena päivänä viikossa. Tarkoitus on tehdä tätä osa-aikaisesti jatkossakin, elämäntilanne mahdollistaa sen.

Työajat voi määritellä joustavasti itse

Perhehoitajan työtä tehdäkseen ei tarvitse perustaa yritystä, mutta hoitajat eivät ole myöskään työsuhteessa Sosteriin.

– Sosterin kanssa tehdään kunkin asiakkaan osalta erikseen toimeksiantosopimus, jossa määritellään tarkasti se, minkälaisia töitä tehdään, missä ja kuinka monta tuntia viikossa. Sosteri maksaa näiden pohjalta kiinteän korvauksen, kulukorvauksen sekä mahdolliset matkakulut, kertoo Seppänen.

Hoitopalkkio on veronalaista tuloa, josta kertyy eläkettä. Kulukorvaus on perhehoitajalle veronalaista tuloa, jonka voi ilmoittaa verottajalle verovähennyskelpoisena tulonhankkimiskuluna.

Hoitaja voi saada soviteltua työttömyyspäivärhaa niiltä päiviltä, joina töitä ei ole. Työtä voi tehdä myös sivutoimisesti toisen työn ohessa.

Sosteri koulutti viime syksynä 14 ja tänä keväänä 7 perhehoitajaa. Koulutukseen tulevien on läpäistävä Perhehoitoliiton vaatimusten mukainen ennakkovalmennus, joka käsittää seitsemän kolmen tunnin mittaista luentoa sekä ennakkotehtäviä.

Sosteri rekrytoi opiskelijoita elokuussa alkavaa perhehoitajakoulutukseen keskiviikkona 30.5. kello 17-18 Savonlinnan pääkirjasto Joelin Miitti-kokoustilassa. Lisätietoja perhehoidosta täältä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet