Savonlinnan kaupunki suunnittelee yhteensä 2,2 miljoonan euron pääomasijoituksia vuokrataloyhtiöön ja opiskelijataloyhtiöön — Tarkoituksena on tehdä mahdolliseksi talojen purkaminen ja Opiskelija-asunnot Oy:n korkorästien maksaminen

Kaupunginvaltuusto päättää pääomasijoituksista ensi maanantaina.

Timo Seppäläinen

Savonlinnan Vuokratalot Oy purkaa ensi kesänä Nätkiltä Iskontie 25:n kerrostalot.
Savonlinnan Vuokratalot Oy purkaa ensi kesänä Nätkiltä Iskontie 25:n kerrostalot.

Savonlinnan kaupunginhallitus esittää, että kaupunki avustaisi yhteensä 2,2 miljoonan euron pääomasijoituksilla Savonlinnan Opiskelija-asunnot Oy:n ja Savonlinnan Vuokratalot Oy:n talouden tervehdyttämistä.

Kaupunginvaltuusto päättää pääomasijoituksista ensi maanantaina.

Vuokrataloyhtiöön kaupunginhallitus esittää yhteensä 1,2 miljoonan euron pääomasijoitusta vuosille 2019–2021. Pääomasijoitus on tarkoitettu purettavien talojen loppulainojen järjestelyihin.

Timo Seppäläinen

Kangasvuokontie 11:stä puretaan ensi kesänä kaksi taloa.
Kangasvuokontie 11:stä puretaan ensi kesänä kaksi taloa.

Vuokratalot Oy kertoi jo viime syksynä, että ensi kesänä se purkaa yhteensä 130 asuntoa. Purettavat kerrostalot ovat Iskontie 25:ssä ja Kangasvuokontie 11:ssä. Purettavat rivitalot ovat Papinniementiellä, Lavettitiellä, Tekniikkatiellä sekä Pietari Kylliäisentiellä.

Vuokrataloja purettiin jo viime kesänä. Opiskelija-asunnot Oy:n ja Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki arvioi, että Vuokratalot Oy saattaa joutua purkamaan taloja vielä lisääkin.

Tilannetta tarkastellaan taas ensi syksynä, ja kaupunki maksaa pääomasijoituksensa vuotuisissa erissä sen mukaan, miten purkaminen etenee.

Jo tänä vuonna saatetaan purkaa yksi opiskelijatalokin

Opiskelija-asunnot Oy on hakeutunut valtiokonttorin yrityssaneeraukseen. Kaupunginhallitus esittää yhtiöön yhteensä miljoonan euron pääomasijoitusta vuosille 2019—2022. Kuluvana vuonna pääomasijoituksesta on tarkoitus käyttää yhteensä 400 000 euroa korkorästeihin ja mahdollisesti purettavan talon loppulainaan. Valtio maksaa korkorästeistä puolet.

Opiskelijatalojen purkusuunnitelmaa ei ole julkistettu. Kurjen mukaan on siis mahdollista, että yksi taloista puretaan jo tämän vuoden lopulla.

Molemmat yhtiöt voi saada purettaviin taloihin kohdistuvista lainoista anteeksi enintään 90 prosenttia ja avustusta purkamiseen 70 prosenttia.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää, että kaupunki myöntäisi SAO:lle, Vuokrataloille ja Nuorisoasunnot Oy:lle yhteensä 3,4 miljoonan euron tertiäärilainat, koska kuntarahoitus ei pidennä vastaavien lainojen aikaa ja koska lainoja ei voi maksaa pois ennen aravarajoitusten päättymistä.

Miksi ei myydä?

Usein kuulee kysyttävän, miksi kaupungin omistamat yhtiöt eivät purkamisen sijaan myy vuokrataloja tai opiskelijataloja.
Toimitusjohtaja Hannu Kurki muistuttaa, että ongelmana on se, että vuokra-asuntoja on liikaa. Siksi asuntoja on tyhjillään, ja kulut juoksevat tyhjistäkin asunnoista.
— Voimme myydä taloja, jos ne ostetaan johonkin muuhun kuin asuntokäyttöön. Möimmehän hiljattain Tottin ja Knut Possen hotellikäyttöön, Kurki sanoo.