Paikallisen yhteistyön voimannäyte: Uusi valaistu luontoreitti avataan Punkaharjulla

Harjualueelle on toteutettu matkailijoiden ja paikallisten asukkaiden iloksi valaistu luontoreitti. Topeliuksen polun avajaisjuhlaa vietetään 12. toukokuuta.

Timo Seppäläinen

Näihin upeisiin Punkaharjun harjumaisemiin pääsee pian liikkumaan kävellen tai pyöräillen myös pimeällä valaistuksen ansiosta.
Näihin upeisiin Punkaharjun harjumaisemiin pääsee pian liikkumaan kävellen tai pyöräillen myös pimeällä valaistuksen ansiosta.

Punkaharjulaisen yhteistyön tulos, uusi luontoreitti avataan virallisesti Snellmanin ja suomalaisuuden päivänä 12. toukokuuta, kertoo Länsi-Punkaharjun Kyläyhdistys ry tiedotteessaan.

Harjumaisemiin rakennettuun valaistuun luontoreittiin on onnistuneesti yhdistetty kulttuuri ja liikunta matkailuun ja maaseutuun.

Metsähallitus kunnosti luontoreitin vanhasta harjutiestä ja metsäpolusta vuonna 2013. Se kulkee Punkaharjulla Tuunaansalmen ja Takaharjun Kruununpuiston välisessä maastossa.

Valaistus yhteinen päämäärä

Viime vuonna alueen matkailutoimijat tarttuivat työhön valaistuksen saamiseksi polulle.

Länsi-Punkaharjun kyläyhdistys hoiti virallisen byrokratian. Hankerahoitus reitille saatiin Piällysmies ry:ltä, Savonlinnan kaupungilta ja Punkaharjun matkailuyrittäjiltä.

Kyläläiset tekivät talkootyötä, ammattilaiset vetivät sähkökaapelin ja pystyttivät valopylväät. Valaistus valmistui yhteistyönä.

Myös infotaulut toteutettiin yhteistyönä. Dosentti Jyrki Paaskoski laati tekstit, Savonlinnan Taidelukion opiskelijat suunnittelivat ulkoasun ja toteutus tehtiin paikallisessa kilpiliikkeessä.

Savonlinnan kaupunki lahjoitti kylttien viereen kivipenkit, joiden kivet ovat peräisin Savonlinnan ohikulkutien kalliolouhoksista.

Ennen avajaisjuhlaa suomen-, englannin- ja venäjänkieliset taulut sijoitetaan paikoilleen.

Eeva Mikkonen

Luontoreitin työt aloitettiin viime syksynä syyskuussa 2017.
Luontoreitin työt aloitettiin viime syksynä syyskuussa 2017.

Topeliuksen polku satusedän mukaan

Luontoreitin nimeksi päätettiin antaa Topeliuksen polku satusedän syntymän 200-vuotisjuhlan kunniaksi.

Zachris Topelius vieraili Punkaharjulla useaan otteeseen ja nimesi sen Suomen kauneimmaksi maisemaksi.

Reitille rakennettiin viisi kohdevalaistua levähdyspistettä, joissa kulkija voi tutustua Topeliuksen Punkaharju-aiheisiin teksteihin.

Kohteet on nimetty Topeliuksen Punkaharju-aiheiden mukaan Luonnon vihreäksi ajatusviivaksi, Vihreäksi kultasulkaiseksi lohikäärmeeksi, Luonnon kauneimmaksi huvipuistoksi, Tieksi elämän ja kuoleman välillä sekä Siipensä levittäneeksi vesilinnuksi.

Topeliuksen polun avajaisjuhlallisuudet Punkaharjulla lauantaina 12. toukokuuta kello 12.