Potkut uhkaavat: Parikkalan rakentamispäällikköä syytetään törkeästä rattijuopumuksesta — Hoiti virkatehtäviä ilman ajokorttia ja pimitti tietoa kunnalta

Parikkalan kunnan rakentamispäällikkö on syyllistynyt törkeään rattijuopumukseen. Hän on tapahtuneen jälkeen ajanut pitkään ilman ajo-oikeutta. Tapahtunut selvisi työnantajalle vasta pari kuukautta myöhemmin.

Auli Terävä

Parikkalan kunnanhallitus käsittelee rakentamispäällikön virantoimituksesta pidättämisen tiistain kokouksessaan.
Parikkalan kunnanhallitus käsittelee rakentamispäällikön virantoimituksesta pidättämisen tiistain kokouksessaan.

Parikkalan kunnanhallitus käsittelee ensi viikon tiistain kokouksessaan kunnan rakentamispäällikkö Olli Summalan virantoimituksesta pidättämisen.

Kunnan rakentamispäällikkö on syyllistynyt törkeään rattijuopumukseen Parikkalassa 5.10.2017 kello 16.36. Hänen verensä alkoholipitoisuus on ajon jälkeen ollut 1,66 promillea. Hänellä ei myöskään ollut ajoneuvon ajo-oikeutta.

Summala on kunnanhallituksen esityslistan tietojen mukaan syyllistynyt myös viime vuoden syyskuussa kahteen otteeseen rattijuopumuksiin, mitkä vaikuttivat lokakuun teon rangaistusseuraamuksiin.

Rangaistus on 60 vuorokautta vankeutta ehdollisena. Koeaika päättyy 13.12.2019. Ajokieltoa määrättiin 2.8.2018 saakka.

Pimitti tietoa kunnalta

Summala ei kertonut syyskuussa tapahtuneista rattijuopumuksista työnantajalleen eli Parikkalan kunnalle. Tapahtumat selvisivät vasta 13. joulukuuta kunnalle.

— Sain lopullisen tiedon tapahtumista vasta sen jälkeen, kun pyysin käräjäoikeudelta tuomion ja poliisilta esitutkintapöytäkirjan. Täytyy tunnustaa, että joitain asioita kyseinen henkilö toi esille heti tapahtuneen jälkeen lokakuussa, kertoo Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen Itä-Savon haastattelussa.

Käytännössä Summala ehti autoilla virkatehtävissä ja työmatkoilla ilman ajo-oikeutta kuukauden ajan.

Kunnanhallituksen esityslistassa kerrataan lakia kunnallisesta viranhaltijasta, jossa todetaan, että arvioitaessa merkittävässä asemassa olevan viranhaltijan asemaa ja hänen edellytyksiään jatkaa työskentelyä on otettava huomioon, että viranhaltijan on toimittava tehtävässään tasapuolisesti ja käyttäydyttävä asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla.

Kunnan rakentamispäällikön tehtävä edellyttää luottamusta ja uskottavuutta sekä kuntalaisten että yhteistyötahojen suuntaan. Tehtävässä ajoneuvon käyttö on päivittäistä.

Kunnanhallitus päättää jatkosta

Rakentamispäällikkö kirjoittaa nyt selvityksen aiheesta ja häntä kuullaan kunnanhallituksen kokouksessa tiistaina 16. tammikuuta Parikkalassa.

Toimenpiteistä päätetään kunnanhallituksessa.

— En halua lähteä tarkemmin ennakoimaan päätöksiä. On tärkeää tarkastella kokonaisuutta ja katsottava tekijät, jotka ovat virkamiehen kannalta negatiivisia, mutta myöskin positiivisia.

Harvinainen tapaus

Kunnanjohtaja Huuskonen on työskennellyt jo ennen kunnanjohtajan virkaa pitkään esimiestehtävissä.

— Onneksi tällaiset tapahtumat ovat harvinaisia, mutta siksi myöskin haasteellisia hoitaa yksittäisinä tapauksina. On tärkeää muistaa yksittäiset teot, mutta myöskin kyseisen viranhaltijan oikeusturva. Asian käsittelyssä on oltava erittäin huolellinen, Huuskonen korostaa.

Lisätietoja tapauksesta Parikkalan kunnanhallituksen esityslistassa, joka löytyy kunnan nettisivuilta.