Keskisuomalainen Oyj käynnistää yt-neuvottelut lomautuksista – Koskevat 2300:aa henkilöä

Saara Karttunen

Keskisuomalainen Oyj käynnistää yt-neuvottelut lomautuksista – Koskevat 2300:aa henkilöä

Keskisuomalainen Oyj käynnistää yt-neuvottelut konsernin koko henkilöstön lomautuksista. Ne koskevat kaikkiaan noin 2 300:aa henkilöä. Yhteistoimintaneuvottelut voivat johtaa enintään 90 päivän lomautuksiin.

Toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan yt-neuvottelut joudutaan aloittamaan koronavirusepidemian aiheuttaman liiketoimintaympäristön äkillisen muutoksen takia. Yt-neuvotteluilla pyritään varmistamaan Keskisuomalainen-konsernin toimintakyky muuttuneessa toimintaympäristössä.

Neuvottelut alkavat maanantaina 30.3., ja niiden arvioidaan kestävän viisi päivää.

Kangaskorven mukaan kyseessä on nimenomaan varautuminen lomautuksiin. Lomautusten määrä tarkentuu myöhemmin.

– Uskomme, että koronakriisi on väliaikainen shokki. Kukaan ei osaa ennakoida, kuinka pitkä shokki on, hän sanoo.

Palkat ovat Keskisuomalainen-konsernin suurin menoerä: viime vuonna se maksoi palkkoja yli 100 miljoonaa euroa.

90 mediaa ja viisi sanomalehtipainoa

Konsernilla on noin 90 mediaa. Se kustantaa kuuttatoista 5–7-päiväistä lehteä ja digitaalista uutismediaa, 28 paikallislehteä sekä 28 kaupunkilehteä. 5–7 päiväiset lehdet ovat Keskisuomalainen, Savon Sanomat, Iisalmen Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat, Uusimaa, Keski-Uusimaa, Aamuposti, Länsi-Uusimaa, Itä-Häme, Warkauden Lehti, Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat, Kymen Sanomat, Länsi-Savo, Uutisvuoksi sekä Itä-Savo.

Ammattilehtiä ovat Aromi, Shaker ja Evento. Näiden lisäksi aikakauslehtiä kustantavalla Omnipress Oy:llä on sopimusperusteisesti tuotettavanaan noin 20 asiakas- ja sidosryhmälehteä.

Konsernin viisi sanomalehtipainoa sijaitsevat Jyväskylässä, Pieksämäellä, Tuusulassa, Lahdessa ja Kouvolassa. Lisäksi Lahdessa on Painotalo Plus Digital Oy:n arkkipaino.

Konserni on iso työllistäjä

Konserniin kuuluvat myös suoramainosjakeluliiketoimintaa harjoittava Suomen Suoramainonta Oy, tutkimusyhtiö IROResearch Oy sekä tutkimuspalveluita tarjoava Tietoykkönen Oy.

Keskisuomalainen-konserni on iso työllistäjä. Viime vuoden lopussa työsuhteita oli 2 362 eli noin 580 enemmän kuin vuotta aiemmin. Tämän lisäksi konsernissa oli 3 461 osa-aikaista mainosjakajaa. Mainosjakajat huomioiden konsernissa oli yhteensä työsuhteessa 5 823 henkilöä.

Kokopäiväiseksi muutettuna konsernin henkilömäärä oli keskimäärin 1 775 henkilöä (1 330 vuonna 2018). Luku ei sisällä mainosjakajia, joita oli vuoden aikana keskimäärin 3 660.