Kulmuni ei kertonut, millä mielellä odottaa Saarikon ratkaisua

Hallitusohjelman talousluvut avataan koronan takia. Mahdolliset muutokset selviävät syksyn budjettiriihessä.

Vili Väkeväinen

Katri Kulmuni ei ottanut kantaa, haluaako hän itselleen haastajia keskustan puheenjohtajavaalissa syyskuussa.
Katri Kulmuni ei ottanut kantaa, haluaako hän itselleen haastajia keskustan puheenjohtajavaalissa syyskuussa.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei Savonlinnan-vierailullaan ottanut kantaa siihen, haluaako hän Annika Saarikon itselleen haastajaksi keskustan puheenjohtajakisaan syyskuussa.

– Olen sanonut, että tavoittelen itse jatkoa. En ota kantaa muiden ehdokkuuksiin, Kulmuni sanoi Itä-Savolle.

Keskustan kansanedustajista ainakin Jouni Ovaska on vaatinut, että keskustan puheenjohtajan pitää olla ministeri. Kulmuni luopui valtiovarainministerin salkusta kesäkuussa esiintymiskoulutuksen laskutuksista nousseen kohun takia.

Vuosi sitten vahvaksi puheenjohtajaehdokkaaksi arvioitu, mutta perhetilanteen vuoksi ehdokkuuden väliin jättänyt Saarikko palaa perhevapaalta tiede- ja kulttuuriministeriksi 6. elokuuta. Hän on luvannut kertoa sitä ennen, lähteekö hän haastamaan Kulmunia.Kulmunin pyrkimykselle saada jatkopesti keskustan puheenjohtajana kerätään tukijalistaa. Perjantaina julkistetulla listalla on reilut 500 nimeä.

Joukossa ovat muun muassa takavuosien ministerit Sirkka-Liisa Anttila ja Tytti Isohookana-Asunmaa sekä entinen kansanedustaja ja hiihtotähti Juha Mieto.

Istuvista kansanedustajista mukana ovat Tuomas Kettunen ja Joonas Könttä.

Kulmunin uudelleenvalinnan kannattajaksi on omissa blogikirjoituksissaan ilmoittautunut myös puolueen jäseneksi palannut entinen ministeri ja puoluejohtaja Paavo Väyrynen.

Hallitusohjelma menee talouslukujen osalta uusiksi – Mahdollisista muutoksista kerrotaan syksyllä

Kulmuni ei ota kantaa siihenkään, mitkä hallituksen sopimat uudistukset joudutaan mahdollisesti perumaan koronan heikennettyä taloustilannetta.

– Hallitusohjelma menee talouslukujen takia uusiksi. Vuosi sitten arvioitiin, minkä verran työllisyyttä pitää kohentaa, jotta hallitusohjelma voidaan toteuttaa. Nyt tiedetään että työllisyystoimia on tehtävä vielä enemmän, jotta pystyisimme rahoittamaan kaiken.

Kulmunin mukaan esimerkiksi hoitajamitoituksesta, oppivelvollisuusiän pidentämisestä tai Parikkalan rajanylityspaikan avaamisesta vuonna 2024 voi sanoa vain sen, että ne ovat voimassa olevia hallituksen päätöksiä.

Mahdollisista muutoksista hallitus päättää yhteisesti syksyn budjettiriihessä.