Tänään vietetään 112-päivää!

Virallista vaaratiedotteiden välitysjärjestelmää testataan jälleen 112-päivänä 11.2.2019 klo 11.20.

Kai Skyttä

Tänään vietetään valtakunnallista hätänumeropäivää.

Tänään vietetään Suomessa 112-päivää. 112-päivä on valtakunnallinen hätänumeropäivä, jolloin korostetaan turvallisuuden merkitystä ihmisten arjessa.

112-päivää vietetään eri puolilla Suomea helmikuun 11. päivä. Perinteistä kampanjaa vietetään nyt jo 22. kerran.

Hätäkeskuslaitoksen viestintäsiantuntija Katri Kalliomäen mukaan 112-päivänä herätellään ihmisiä tunnistamaan ja ennaltaehkäisemään erilaisia vaaratilanteita sekä opastetaan heitä aktiiviseen ja vastuulliseen toimintaan mahdollisissa hätätilanteissa. Samalla lisätään kansalaisten turvallisuusmyönteisyyttä sekä turvallisuustietoja ja -taitoja. Kampanjan jatkuvana teemana on arjen turvallisuus.

– Turvallisuuden rakentamiseen tarvitaan ihan meitä kaikkia. Jokaisen tulisi tunnistaa turvallisuusriskit ennakkoon. Tätä työtä tukee valtakunnallinen 112-päivä, jossa turvallisuustoimijat yhdessä kertovat kansalaisille arjen turvallisuuteen liittyvistä asioista, vaarojen ennaltaehkäisystä sekä oikeista toimintatavoista hätätilanteen yllättäessä.

Ennakoimalla voidaan estää vaaroja

Katri Kalliomäki kertoo, että näin talviaikaan tapaturmia voi ennaltaehkäistä esimerkiksi käyttämällä kengissä liukuesteitä, pakkaamalla naskalit mukaan jäille lähtiessä, käyttämällä pimeällä heijastinta sekä huolehtimalla palovaroittimen toimintakunnosta ja kynttilöiden turvallisesta polttamisesta. Ihmisten on myös hyvä oppia tunnistamaan esimerkiksi sydän- ja aivoinfarktien tuntomerkit. Näissä tilanteissa oireiden tunnistaminen ja nopea avunsaanti ovat toipumisen kannalta ensiarvoisen tärkeitä.

 – Kun soitetaan hätänumeroon, haaveri on jo ehtinyt tapahtua. Hätänumeroon 112 tehtiin vuonna 2018 yli 2,7 miljoonaa hätäilmoitusta. Hätäilmoituksista yli 100 000 johtui kaatumisesta ja lähes 11 000 koski haavaa. Uskon, että esimerkiksi suuri osa näistä tapaturmista olisi voitu välttää ennakoimalla mahdolliset turvallisuusriskit.

Säästä hätänumero hätätilanteisiin

Hätäkeskuslaitos muistuttaa 112-päivänä hätänumeron oikeasta käytöstä ja Euroopan yhteisestä hätänumerosta.

– Suomessa hätänumeron tunnettavuus on huippuluokkaa, mutta sen käytössä on vielä parannettavaa. Yli 20 prosenttia hätäilmoituksista eivät kuuluisi hätäkeskuksen hoidettavaksi. Virheelliset ilmoitukset ovat pääasiassa sellaisia, missä ei tarvita paikalle kiireellistä viranomaisapua, mutta kansalaisella ei ole ollut tietoa muusta auttavasta tahosta. Ihmisten olisikin hyvä muistaa, että hätänumeroon tulee soittaa vain silloin, kun paikalle tarvitaan kiireellisesti auttavia viranomaisia, sanoo Kalliomäki.

Hätäkeskuslaitos suosittelee lataamaan 112 Suomi -mobiilisovelluksen. 112 Suomi on mobiilisovellus hätänumeroon soittamiseen ja hätäpaikannukseen. Sen keskeisin hyöty on, että avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu. Lisäpalveluihin kuuluvat päivystysnumerot kiireettömään avuntarpeeseen sekä uutuutena vaaratiedotteiden välittäminen.

Virallista vaaratiedotteiden välitysjärjestelmää testataan jälleen 112-päivänä 11.2.2019 klo 11.20.

Kokeilussa vaaratiedotteet päivittyvät televisioon sekä teksti-tv:n sivulle 112. Lisäksi hätätiedotejärjestelmää testataan tuttuun tapaan radioissa.

Uusimmat uutiset