Jäät ovat ohuita Etelä–Savossa – Oravissa mitattiin vain kahdeksan sentin jääpeite

Jääpeitteelle on luvassa vahvistumista, sillä tulossa on pakkasta, mutta ei runsaita lumisateita.

Kai Skyttä

Jäät ovat ohuita Etelä–Savossa – Oravissa mitattiin vain kahdeksan sentin jääpeite

Jäät ovat normaalia ohuempia Etelä-Savossa. Etelä-Savon ely-keskus ja Suomen ympäristökeskus Syke mittasivat jään paksuuksia Etelä-Savossa alkuviikosta.

Ely-keskuksen tiedotteen mukaan jääpeitteen paksuudet vaihtelivat 6–16 sentin välillä eri järvissä, mutta myös samassa järvessä oli huomattavia eroja.

Paksuudet ovat noin 5–20 senttiä ajankohdan keskimääräisiä arvoja ohuempia. Kohvajään osuus on paikoin poikkeuksellisen suuri.

Haukivedellä Oravin kanavalla mitattiin maanantaina paksuudeksi kahdeksan senttimetriä, joka on 18 senttimetriä alhaisempi lukema kuin ajankohdan keskiarvo.

Muut mittauspisteet sijaitsivat maakunnan läntisissä osissa Haukivuorella, Ristiinassa, Mäntyharjussa ja Pertunmaalla.

Jääpeite voi kasvaa paljon tammikuun aikana

Mittaukset tehtiin noin sadan metrin etäisyydellä rannasta.

Havaintopaikoilla lumen syvyydeksi mitattiin vain 2–6 senttiä. Viime päivien runsas lumisade ei ole kovien tuulien ansiosta muodostanut paksua lumikerrosta jään päälle eikä jäätymistä hidastavaa paksua lumikerrosta ei ole päässyt muodostumaan kuten edellisinä vuosina.

Mittaukset tehdään valtakunnallisilla jäähavaintopaikoilla 10 päivän välein ja alueellisilla havaintopaikoilla 20 päivän välein.

Seuraava mittauspäivä on valtakunnallisilla havaintopaikoilla 20. tammikuuta ja alueellisilla havaintopaikoilla 1. helmikuuta.

Sääennuste ei lupaa runsaita lumisateita. Helmikuun alkuun mennessä jäänpaksuus voi tiedotteen mukaan kasvaa huomattavasti.

Vähintään viisi senttiä teräsjäätä ihmisen alle

Tiedotteessa muistutetaan, että jään kantokyky on arvioitava teräsjään mukaan.

Yksin kulkevan ihmisen alla on oltava vähintään viisi senttiä teräsjäätä. Moottorikelkalla ajettaessa teräsjäätä on oltava koko ajoreitin pituudella vähintään 15 senttiä ja vasta noin 20 senttiä paksu teräsjää kantaa henkilöauton.