Mene lähemmäksi graffiteja — Graffititaiteilijaryhmä Ryminä teki neljä graffitia Savonlinnaan

Osaan graffiteja on käytetty uutta teknikkaa, joka älypuhelimella herättää eloon lisättyä todellisuutta.

Tuija Pauhu

Mene lähemmäksi graffiteja — Graffititaiteilijaryhmä Ryminä teki neljä graffitia Savonlinnaan

Savonlinnan Ruislahden rautatiealikulun betoniseinissä pääkallot tanssivat polskaa, Tottinkadulla juoksevat oranssit koirat ja Kisalinnan ulkoseinässä uivat mustat kalat. Kymmenen taiteilijan Ryminä-ryhmä ei tuo taidetta koteihin, vaan taidetta kotikadullesi Savonlinnassa.
Ryhmän perustajajäsen, jyväskyläläinen kuvataiteilija Jukka Silokunnas kehottaa ihmisiä katsomaan lähempää graffiteja, koska niissä on enemmän kuin miltä ensinäkemältä uskoisi. Torstaina ainakin Ruislahden rautatiealikulun graffitien viereen tulee opastaulu, joka neuvoo miten älypuhelimella saadaan graffitiin lisättyä todellisuutta.
Silokunnas kertoo, että jos ei graffitia tahallaan turmella, se kestää kymmeniä vuosia ja siitä tulee luonteva osa kaupunkikuvaa. Graffiti ei ole yhdentekevä juttu.
— Ihmiset välittävät yllättävän paljon kaupunkiympäristöstään, harmaistakin betoniseinistä. Kaupunkitila on uusi olohuone.
— Kun Ryminä on tehnyt jonkun graffitin, siitä on tullut osa jonkun ihmisen arkea, työmatkaa, koulumatkaa. Jos graffitille tapahtuu jotakin, jos se vaikka sotketaan, niin nämä ihmiset ottavat sen henkilökohtaisena loukkauksena, että joku on mennyt sotkemaan mun työmatkaani kuuluvan graffitin, josta niin kovasti pidin.

Tuija Pauhu

17463955.jpg

Tuija Pauhu

17463976.jpg

Minna-Liisa Riestola