Kiteen ampumaradoille aletaan pian tehdä tietä ja ojia — 7 vuoden valitus- ja lupakierre ovat ohi

Rahoitusta varsinaiselle ampumakeskukselle ei vielä ole — miljoonia ryhdytään hakemaan läheltä ja kaukaa.

Mari Koukkula

Kiteen ampumaurheilukeskus parantaisi ainakin Pohjois- ja Etelä-Karjalan sekä Etelä-Savon ampujien harrastusmahdollisuuksia.
Kiteen ampumaurheilukeskus parantaisi ainakin Pohjois- ja Etelä-Karjalan sekä Etelä-Savon ampujien harrastusmahdollisuuksia.

Keski-Karjalan Ampumaratayhdistys on saanut Kiteelle aikomansa ampumaurheilukeskuksen luvat viimein kuntoon.

Ympäristölupaprosessi valituksineen kesti seitsemän vuotta. Rataa ovat vastustaneet alueen mökkiläiset meluhaittojen vuoksi. Asiaa puitiin kahteen otteeseen Vaasan hallinto-oikeudessa, mutta valitukset eivät menestyneet.

Lisäksi Poliisihallitus käsitteli ampumaratalupaa toista vuotta. Hankaluuksia oli ilmeisesti sen vuoksi, että vanhaa lakia oli vasta muutettu.

Nyt Kiteelle voidaan lupien puolesta rakentaa kaksi liikkuvan hirven rataa, 100 ja 300 metrin kivääriradat, pienoiskivääri / hirvirata, pistoolirata sekä kaksi practical-rataa. Myös haulikkoradoille aiotaan hakea lupaa.

Noin 50 hehtaarin laajuinen keskus on määrä rakentaa Tolosenmäkeen Kiteen Aimon alueelle. Sinne on keskitetty muutakin ääntä aiheuttavaa toimintaa kuten lentokenttä, moottoriratoja sekä hevos- ja koiraharrastuspaikkoja.

Ampumakeskuksen suunnittelusta vastaa kuntien omistama FCG Finnish Consulting Group. Noin 25 000 euron suunnittelukustannuksiin on saatu 90 prosentin avustus Maaseudun Kehittämisyhdistys Keski-Karjalan Jetinalta.

Suunnitteluaikaa on syyskuun loppuun asti ja maanrakennustyöt rata-alueella on tarkoitus saada käyntiin tänä syksynä. Ensin tehdään tie ja kunnostetaan alueen ojat.

Varsinaisten ratojen rakentaminen on miljoonahanke. Sen rahoitus on vielä auki.
— Kustannusarvio tarkentuu vielä. Yhdistykset ovat jo keränneet pientä omarahoitusta ja Kiteen kaupunki on jo investoinut perusinfraan ja maiden hankintaan. Rahaa pitää ruveta hakemaan sekä maakunnasta että valtakunnasta, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Toni Suomalainen.

Suomalainen arvioi, että ensimmäinen rata voitaisiin saada ampumakuntoon parin vuoden sisällä. Hän pitää mahdollisina rahoittajina esimerkiksi EU:ta sekä opetus- ja kulttuuriministeriötä.

— Rahalaitosten puoleenkin voimme kääntyä. Myös harrastajat voivat hyvinkin pitää asiaa niin tärkeänä, että eivät katso 50 tai 100 euron avustuksen nostavan harrastuksen hintaa liikaa.

Tähän mennessä hankkeeseen on käytetty noin 15 000 euroa harrastajien jäsenmaksurahaa.

Kiteen ampumakeskus parantaisi ainakin kolmen maakunnan eli Pohjois- ja Etelä-Karjalan sekä Etelä-Savon harrastajien mahdollisuuksia.

— Vastaavanlaisia keskuksia ei ihan lähellä ole. Itse olen kilpailuissa käynyt Kuopiossa, Hyvinkäällä, Ikaalisissa, Ylitorniossa ja Kajaanissa. Näissä on riittävän suuret ja toimivat yksiköt.

Ampumaurheilukeskusta puuhaava Keski-Karjalan Ampumaratayhdistys on perustettu vuonna 2010.

Sen jäseninä on metsästys- ja ampumaseuroja sekä reserviläisyhdistyksiä Keski-Karjalan alueelta ja Joensuun seudulta. Tällä hetkellä yhdistyksessä on 28 jäsenyhdistystä ja niissä noin 2 250 jäsentä.

Simo Härkönen

Simo Härkönen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.