Kiertävät vanhusten perhehoitajat osoittaneet nopeasti tarpeellisuutensa Savonlinnan seudulla — omaishoitaja on päässyt harrastuksiin, kauppa-asioille tai saanut hengähdystauon jaksaakseen taas arjessa

Sostarissa koulutettu jo 34 vanhusten perhehoitajaa, joista yhdeksän tekee tätä työkseen. Tarvetta olisi pitkäaikaiseen vanhusten perhehoitoon kodeissa.

Aino Heikkonen

Ikäihmisten perhehoito yleistyy myös Sosterin alueella. Erityisen kysyttyä on kiertävä perhehoito, joka mahdollistaa omaishoitajille hetken omaa aikaa.
Ikäihmisten perhehoito yleistyy myös Sosterin alueella. Erityisen kysyttyä on kiertävä perhehoito, joka mahdollistaa omaishoitajille hetken omaa aikaa.

Jo 34 henkilöä on kouluttautunut ikäihmisten perhehoitajaksi Sosterin alueella sitten vuoden 2017, jolloin Sosterissa aloitettiin perhehoidon valmennukset. Valmennuksen suorittaneista yhdeksän on aloittanut työskentelyn perhehoitajana.

Ikäihmisten perhehoito on hoivan ja huolenpidon järjestämistä joko perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan kotona. Perhehoito voi olla lyhytaikaista, pitkäaikaista tai osavuorokautista perhehoitoa. 

Yksin asuvatkin saaneet tukea

Erityisesti osavuorokautinen eli kiertävä perhehoitajuus on kysyttyä Sosterin alueella, toteaa hankekoordinaattori Tiina Seppänen Sosterista.

Kiertävä perhehoitaja on tuonut apua moneen perheeseen esimerkiksi omaishoitajan vapaiden mahdollistajana.

— Omaishoitaja on päässyt harrastuksiin, kauppa-asioille tai saanut hengähdystauon jaksaakseen taas arjessa. Myös yksinäiset ikäihmiset ovat saaneet kiertävistä perhehoitajista kaipaamaansa tukea arkeen.

Myös lyhytaikaista kotihoitoa tarjolla

Pitkäaikaisessa perhehoidossa ikäihminen muuttaa asumaan perhekotiin perheen jäseneksi. Tällä hetkellä yhtään pitkäaikaista perhekotia ei ole vielä Sosterin toimeksiantosopimuksella. 

— Vielä ei ole tiedossa henkilöä, joka olisi kiinnostunut tarjoamaan pitkäaikaista perhehoitoa. Toivottavasti joku päivä tämäkin vaihtoehto meiltä löytyy. Lyhytaikaista perhehoitoa on päästy kokeilemaan muutaman ikäihmisen kanssa, Seppänen sanoo.

Ensin arvioidaan palvelutarve

Ikäihmisten perhehoito perustuu palvelutarpeen arviointiin, jota tekevät Sosterin palveluohjaajat. 

Lisätietoja perhehoidosta saa esimerkiksi ottamalla yhteyttä Ikääntyneiden neuvontapiste Nestoriin.

Perhehoito on tullut Sosteriin OSSI-hankkeen myötä. OSSI eli Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon 2016-2018 on sosiaali- ja terveysministeriön kärkihanke. Hanke alkoi 1.10.2016 ja jatkuu Sosterissa vuoden 2018 loppuun.  

Ikäihmisten perhehoito ja muita kehittämistarinoita on esillä Sosterin Prosessimessuilla keskussairaalan C-salissa 23.11.2018 kello 11.30—15. Messuille on vapaa pääsy.