Sosterin ylilääkäri Timo Tuominen neuvoo: Helteillä vettä pitää juoda tasaisesti – Nestehukka, kuten liikanesteytyskin aiheuttaa pahoinvointia

"Helteillä kannattaa suosia myös salaatteja ja kylmiä keittoja, joista saa myös nestettä hyvin. Suolainen pikkupala voi runsaan hikoilun yhteydessä olla myös paikallaan."

Soila Puurtinen

Savonlinnan uimahallin rannassa Lili Aug ja Vilho Ojalainen nauttivat oikeaoppisesti hellesäästä. Juomaa oli tarjolla, ja pää oli suojattu.
Savonlinnan uimahallin rannassa Lili Aug ja Vilho Ojalainen nauttivat oikeaoppisesti hellesäästä. Juomaa oli tarjolla, ja pää oli suojattu.

Helteellä pitää kiinnittää veden juontiin huomiota, ettei nestehukka iske, muistuttaa Sosterin ylilääkäri Timo Tuominen. Normaalioloissa aikuinen ihminen tarvitsee vettä 2–3 litraa, josta litra tulee monipuolisen ravinnon mukana. Helteellä nestettä tarvitaan enemmän kehon lämpötilan säätelyyn eli hikoiluun.

— Nyrkkisääntönä voi pitää, että on juonut sopivasti jos pissalla pitää käydä 3-4 tunnin välein. Juoda kannattaa varsinkin helteellä pienissä erissä, säännöllisesti ja jo ennen kuin on jano, tiivistää Tuominen.

Erityisen tärkeää riittävä vedensaanti on lapsille ja vanhuksille.

Vettä ei pidä tankata kuitenkaan liikaa. Liika neste voi järkyttää kehon suola- ja kivennäistasapainoa erityisesti, jos on syönyt huonosti. Vaikka vesi on paras janojuoma, voi helteillä osan vedestä korvata suolapitoisella kivennäisvedellä. Ylilääkäri Tuominen kehottaa kiinnittämään huomioita syömiseen.

Juoda kannattaa varsinkin helteellä pienissä erissä, säännöllisesti ja jo ennen kuin on jano. — Timo Tuominen, ylilääkäri

— Helteillä kannattaa suosia myös salaatteja ja kylmiä keittoja, joista saa myös nestettä hyvin. Suolainen pikkupala voi runsaan hikoilun yhteydessä olla myös paikallaan.

Veden sijaan ruokajuomaksi voi valita myös laimeaa mehua, rasvatonta maitoa tai piimää. Kahvin ja alkoholin juonnissa tulee olla helteillä varovainen, koska ne lisäävät virtsaneritystä. Jos haluaa nauttia auringonpaisteessa kahvikuppi tai tuoppi kädessä, kannatta toiseen käteen ottaa vesilasi.

Nestehukan oireita ovat väsymys, päänsärky ja huono olo. Myös suola- ja kivennäistasapainon häiriintyminen aiheuttaa huonovointisuutta ja sekavuutta.

Kommentoidut