Kuumienkivien ensimmäinen omakotitontti myytiin – "Talon rakentaminen alkaa viimeistään ensi keväänä", sanoo tontin ostaja Jussi Partanen

Tonttikauppa: Sulkavan kunnanvaltuuston enemmistö uskoo, että rakentaminen on parasta markkinointia alueelle.

Timo Seppäläinen

Sulkavan kunta on viimeinkin myynyt Kuumienkivien alueelta ensimmäisen omakotitontin.
Sulkavan kunta on viimeinkin myynyt Kuumienkivien alueelta ensimmäisen omakotitontin.

Sulkavan Kuumienkivien alueelle alkaa nousta ensimmäinen omakotitalo viimeistään ensi keväänä.

– Kelien ehdoilla rakennetaan. Jos tulee lauha talvi, voi perustuksia tehdä aikaisemm5inkin, sanoo tontin ostaja, Saimaa Solutions Oy:n ja Ekosaimaa Oy:n toimitusjohtaja, diplomi-insinööri Jussi Partanen, 32.

Partanen on paluumuuttaja. Hän asui Sulkavalla lapsuutensa ja nuoruutensa. Kolmetoista vuotta sitten hän lähti opiskelemaan ja valmistui vuonna 2011.

Kaksi kuukautta sitten hän muutti Mikkelistä takaisin Sulkavalle.

Energia- ja infrapalveluita toimittavan Saimaa Solutionsin kotipaikka on Sulkava. Aurinkosähköjärjestelmiä toimittavan Ekosaimaan kotipaikka on Mikkeli. Partanen ei ole vielä miettinyt, vaihtaako Ekosaimaa Oy kotipaikkaa.

Se on kuitenkin varmaa, että Kuumienkivien ensimmäisen omakotitalon katolle tulee aurinkopaneelit. Partanen tahtoisi tulevilla naapureillaankin olevan sellaiset. Hän onkin alustavasti keskustellut Sulkavan kunnan kanssa markkinointiyhteistyöstä alueen suhteen. Sopimuksia asiasta ei vielä ole.

Juha Rika

6719180.jpg

Sulkavan kunnanvaltuusto päätti perjantaina äänin 16–2 myydä Kuumienkivien alueelta omakotitontin Partaselle. Ennestään alueella on vain yksi kerrostalo.

Tontti myytiin kymmenen prosentin alennuksella. Valtuusto äänesti tontin hinnasta sekä siitä, voidaanko tonttiin liittää kalliorinne, joka asemakaavassa on merkitty naapuritonttiin kuuluvaksi.

Muun muassa kunnanjohtaja Juho Järvenpää ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli (kesk.), Taina Huiskonen (kok) ja Leila Virta (kok.) pitivät tonttikauppaa tärkeänä pään avauksena.

Järvenpää muistutti, että kunta on investoinut Kuumienkivien maanhankintaan sekä katujen ja kunnallistekniikan rakentamiseen miljoonan euron verran.

– Nyt on aika saada investointi tuottamaan, Järvenpää sanoi.

Järvenpään mielestä alueen rakentamisen alkaminen on parasta mahdollista tonttimarkkinointia.

Rakentamisen alkaminen on parasta mahdollista tonttimarkkinointia. — Juho Järvenpää

– Vuodesta 2015 on satsattu alueen markkinointiin. Nyt olisi hyvä saada rakentaminen alkamaan alueella, Järvenpää paljasti.

Jussi Partanen

Jussi Partanen aikoo aloittaa omakotitalon rakentamisen viimeistään ensi keväänä.
Jussi Partanen aikoo aloittaa omakotitalon rakentamisen viimeistään ensi keväänä.

Hilkka Virtanen (sd.) ja Sirpa Nokelainen (sd.) vastustivat tontin hinnan alentamista kymmenellä prosentilla valtuuston syyskuussa päättämästä hinnasta sekä tontin rajojen siirtämisen ostajan toiveiden mukaisesti. Virtanen huomautti, että päätöksenteossa pitää ottaa huomioon yhdenvertaisuus.

– Tällä kaupalla kaikkien Kuumienkivien alueen rantatonttien hinnat alenevat 19,22 euroon neliötä. Jatkossakaan kunta ei voi edellyttää ohjeellisten rajojen noudattamista, vaan ostaja voi piirtää mieleiselleen paikalle mieleisensä kokoisen tontin, Virtanen sanoi.

Virtanen arvioi, että kaupan yhteydessä saattoi olla kyse kunnan harkintavallan värinkäytöstä.

Lasse Partanen (kesk.) totesi Virtaselle, että käypä hinta muodostuu myyjän ja ostajan yhteisestä näkemyksestä.

– Eikä tämä nyt sillä lailla alihintainen ole, ettei voisi myydä.

Partanen kysyi, onko kunnan onko kunnan etu että Kuumienkivien alue edelleen on tyhjänä niin, että alue pusikoituu vai onko kunnan etu että rakennetulle infralle alkaisi olla käyttöä.

Virtasta ja Nokelaista lukuun ottamatta myös SDP:n valtuutetut kannattivat kaupan hyväksymistä.

– Tietenkin olisin toivonut, että ostaja olisi tarjonnut kunnan pyytämän hinnan, mutta tärkeää on saada tonttikauppa liikkeelle, Vesa Ahonen (sd.) sanoi.

Keskustan varavaltuutettu Risto Päykkönen äänesti tyhjää. Puheenvuorossaan hän piti päätöstä linjattomana ja oli sitä mieltä, että viereinen tontti pienennetään käyttökelvottomaksi,

Hannu Auvisen (kesk.) ehdotuksesta valtuuston enemmistö päätti, että tontin hallintaoikeus siirtyy ostajalle heti, kun kauppahinta on maksettu ja kauppakirja allekirjoitettu. Ostaja pääsee siten hakemaan rakennuslupaa ja rakentamaan nopeammin kuin jos hallintaoikeuden siirtämiseksi olisi odotettu päätöksen lainvoimaisuutta.

Omistusoikeus siirtyy vasta päätöksen lainvoimaisuuden jälkeen.

Tässä äänestyksessä tyhjää äänestivät Päykkösen lisäksi myös Virtanen ja Nokelainen.