Sosteri kolmen parhaan joukkoon Lääkäriliiton laatukilpailussa! —Tekonivelpotilaan hoitopolku lyheni 190 päivästä 55 päivään, rintasyöpäpotilaan 50 päivästä 20 päivään. Asiakastyytyväisyys yli 93 prosenttia.

Palkinto julkistettiin Lääkäripäivillä Helsingissä tänään perjantaina.

Sosterista oli useampi tyytyväinen viranhaltija ja luottamushenkilö ottamassa palkintoa vastaan Helsingissä Lääkäripäivillä.
Sosterista oli useampi tyytyväinen viranhaltija ja luottamushenkilö ottamassa palkintoa vastaan Helsingissä Lääkäripäivillä.

Sosteri ylsi Manner-Suomen pienimpänä sairaanhoitopiirinä kolmen parhaan joukkoon Lääkäriliiton laatupalkintokilpailussa Lääkäripäivillä Helsingissä tänään perjantaina.

Voiton vei Rovaniemen terveyskeskus saavutuksistaan diabetespotilaiden hoitosuunnitelmatyössä.

Lääkäriliiton laatupalkinto myönnetään lääkäriryhmälle, lääkärin johtamalle moniammatilliselle ryhmälle tai yksittäiselle lääkärille toiminnan tuloksellisesta kehittämisestä. Sosterissa hoitopolut ovat kehittämistyön myötä lyhentyneet rutkasti.

— Esimerkiksi rintasyövän hoitopolku on meillä lyhentynyt noin 50 vuorokaudesta 20 vuorokauteen, ja vastaavasti tekonivelpotilaan hoitopolku noin 190 vuorokaudesta 55 vuorokauteen, luettelee Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro.

Asiakastyytyväisyyden tulos koko viime vuodelta oli 93,3, prosenttia.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri on Manner-Suomen pienin sairaanhoitopiiri, jonka toiminnot ovat keskittyneet Savonlinnan keskussairaalaan.
Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri on Manner-Suomen pienin sairaanhoitopiiri, jonka toiminnot ovat keskittyneet Savonlinnan keskussairaalaan.

— Todella hyvä tulos! Koko henkilökunnallemme haluan sanoa lämpimät kiitokset tämän kaiken mahdollistamisesta, Peitsaro kiittelee.

Uudistus näkyy asiakkaiden hyvinvointina

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri oli vielä kolme vuotta sitten perinteisesti johdettu linjaorganisaatio, jossa olivat erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon, sosiaalipalveluiden ja tukipalveluiden tulosalueet.

Toukokuusta 2016 lähtien Sosteria on voimakkaasti kehitetty linjaorganisaatiosta prosessijohdetuksi organisaatioksi, jossa toimintaa johdetaan kolmessa ydinprosessissa. Näitä ovat kiireellinen hoito, kiireetön hoito sekä asumis- ja hoivapalvelut.

Taustalla on ollut halu tarjota asiakkaille viiveetön hoitoonpääsy periaatteella ”jonomatta hoitoon ja hoidosta kotiin”, ja kehittää nopeammat hoitopolut eli viiveetön pääsy hoidosta pois.

—  Asiakkaalle muutos näkyy lisääntyvänä henkilökohtaisena hyvinvointina. Kun esimerkiksi kivuista pääsee nopeammin eroon, hyvinvointi kasvaa. Toisaalta yhteiskunta säästää, kun sairauslomat ovat lyhyempiä, eivätkä ongelmat ehdi pitkittyä ja monimutkaistua, Peitsaro sanoo.

Lääkäripäivillä tieto leviää

Peitsaro pitää Sosterin finaalisijaa hyvänä saavutuksena.

— Lääkäripäivät ovat merkittävä areena jakaa tekemäämme kehittämistyötä muiden alalla toimivien tietoon.

Lisäksi finaalissa oli Vantaan kaupungin terveyskeskusten ehkäisy- ja perhesuunnittelupalvelut, joka on onnistunut raskaudenkeskeytysten vähentämisessä.

Sosterin muodostavat sen jäsenkunnat Savonlinna, Enonkoski, Sulkava ja Rantasalmi. Laatupalkintofinaali järjestettiin Helsingin messukeskuksessa perjantaina 11. tammikuuta.

Palkinnon saajan valitsi Lääkäriliiton laatuneuvosto, jossa ovat edustettuina Lääkäriliiton lisäksi Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Finska Läkäresällskapet ja Lääkäriyritykset ry.