Eläinsuojeluyhdistys muistuttaa kissojen leikkaamisesta, siruttamisesta ja huolenpidosta – "Hylätyt ja leikkaamattomat kissat ovat suuri ongelma"

Eläinsuojeluyhdistykselle tulee pieneltä alueelta useita kymmeniä kissoja vuosittain. Yhdistys muistuttaa, että lemmikkikissa pitää leikata eikä kissaa saa hylätä luontoon.

Petri Vanhanen

Luonnosta löytyy hylättyjä kissoja ja leikkaamattomien kissojen jälkeläisiä, jotka voivat muodostaa yhdessä suuriakin populaatioita.
Luonnosta löytyy hylättyjä kissoja ja leikkaamattomien kissojen jälkeläisiä, jotka voivat muodostaa yhdessä suuriakin populaatioita.

Savonlinnassa toimiva Elämänlanka-eläinsuojeluyhdistys on huolissaan kissojen hyvinvoinnista. Yhdistykseen tuodaan vuosittain useita kymmeniä kissoja, jotka omistaja on hylännyt tai jotka ovat syntyneet leikkaamattomien kissojen jälkeläisiksi.

Näin kesäisin suurena ongelmana on niin sanottujen kesäkissojen ottaminen. Kun ihmiset lähtevät kaupungista maalle lomailemaan, monet hankkivat kissanpennun, joka kesän lopussa jätetään maalle.

– Kissat eivät pärjää luonnossa ja etenkään talven pakkasissa. Lisäksi jos kissaa ei ole leikattu, se rupeaa lisääntymään, toteaa Niina Taavitsainen Elämänlanka-yhdistyksestä.

Taavitsaisen mukaan kissoja on helppo ottaa kevyin perustein, sillä maatiaskissat eivät useinkaan maksa paljoa. Kissat mielletään usein villeiksi, ja ajatellaan, että ne pärjäävät luonnossa omillaan.

Yhdistyksessä myös toivotaan, että kissojen omistajat ymmärtäisivät kissojen leikkaamisen ja siruttamisen merkityksen. Leikkaamaton kissa saattaa lisääntyä, jolloin muodostuu villejä kissapopulaatioita.

Kissat eivät pärjää luonnossa ja etenkään talven pakkasissa. — Niina Taavitsainen

– Joistakin yksilöistä on päässyt paisumaan jopa parinkymmenen kissan populaatioita. Populaatiossa voi olla enemmänkin kissoja, jos ne pääsevät lisääntymään keskenään, Taavitsainen kertoo.

Sisäsiittoisuus on yleistä kissapopulaatioissa ja se aiheuttaa kissoille sairauksia ja kehitykseen liittyviä ongelmia.

Yhdistys loukuttaa populaatiokissoja, kuntouttaa niitä ja etsii sijaiskoteja. Populaatiokissat ovat usein hyvin huonokuntoisia, joten rahaa kuluu eläinlääkärikäynteihin, hoitotarvikkeisiin, lääkkeisiin ja erityisruokaan.

Lemmikinomistajien olisi myös syytä muistaa kissojen siruttaminen. Sirutus auttaa löytämään kadonneen lemmikin.

Viime syksynä, kun yhdistys oli toiminut puolitoista vuotta, yhdistykselle oli tullut 85 kissaa. Tämän kevään aikana kissoja tuli jo 42.

Elämänlanka on vuonna 2018 perustettu, voittoa tavoittelematon yhdistys, joka toimii Savonlinnassa ja sen lähialueilla. Yhdistys kuntouttaa ja etsii uusia koteja huostaanotetuille, kaltoinkohdelluille ja kodittomille eläimille. Yhdistyksen toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön.

Näin voit auttaa eläintensuojelussa

Ryhdy eläinsuojeluyhdistyksen jäseneksi tai kummiksi. Myös vapaaehtoistyöntekijöitä tarvitaan.

Voit lahjoittaa rahaa kodittomien eläinten hyväksi. Elämänlanka-yhdistyksen avustustilinumero on FI1851330020065693 ja Mobilepay-numero 85042. Kirjoita viestikenttään "Lahjoitus". Varat käytetään eläinsuojeluyhdistyksessä kuntoutuvien eläinten ruoka-, lääke-, tarvike- ja eläinlääkärikuluihin.

Elämänlanka-yhdistys järjestää torikirpputorin Kerimäellä 4.7 ja Savonlinnassa Starafixin pihalla (Prisman takana) 11.7., 18.7., 25.7. ja 1.8. Tuotot menevät suoraan eläintensuojeluun.

Voit myös antaa kissalle sijaiskodin. Ilmoittautuminen tapahtuu ottamalla yhteyttä yhdistykseen ja antamalla haastattelun. Sijaiskodin antaminen vaatii eläintuntemusta, kärsivällisyyttä ja eläinrakkautta, sillä huostaanotetun kissan hoitaminen voi olla vaativaa.

Juttua muokattu klo 18.27. Korjattu kirpputorien pitopaikat.

Juttua muokattu 1.7. klo 12.57. Korjattu Elämänlangan hoidossa olleiden kissojen lukumäärä.