Kolme vuosikymmentä nokikolarina — Saaren vuoden yrittäjäksi valittiin Ilpo Suutarinen

Alkuun maatalous oli Suutarisen päätoimi ja piirinuohous Uukuniemen alueella hoitui sivutyönä.

Katri Levänen

Ilpo Suutarinen on Saaren Vuoden Yrittäjä vuosimallia 2019. Kunniakirjan luovuttivat Saaren yrittäjien puheenjohtaja Tuomo Kokkonen (vas.) ja Elina Paakkinen (oik.) viime lauantaina.
Ilpo Suutarinen on Saaren Vuoden Yrittäjä vuosimallia 2019. Kunniakirjan luovuttivat Saaren yrittäjien puheenjohtaja Tuomo Kokkonen (vas.) ja Elina Paakkinen (oik.) viime lauantaina.

Saaren vuoden yrittäjäksi valittu uukuniemeläinen nuohooja Ilpo Suutarinen on kiertänyt paikkakunnan piippuja jo kolmekymmentä vuotta.

— Muistan kuinka pienenä poikana seurasin hommia tarkasti, kun nuohooja kävi meillä kotona. Musta naama ja sen keskellä loistavat vitivalkoiset silmämunat näyttivät samaan aikaan sekä oudolta että kiehtovalta, naurahtaa Suutarinen.

Keskimäärin päivään mahtuu vierailu kuuden eri asiakkaan luona. — Ilpo Suutarinen

Ensimmäisen sopimuksen hän teki vuonna 1989 silloisen Uukuniemen kunnan kanssa.

— Töiden ohella kävin monilla kursseilla ja lisäksi sain arvokasta oppia kollegoilta. Samana vuonna kotitilalla tehtiin myös sukupolvenvaihdos, joten se aika oli melkoista muutosta monella tavalla, Suutarinen kertoo.

Alkuun maatalous oli Suutarisen päätoimi ja piirinuohous Uukuniemen alueella hoitui sivutyönä. Nuohoustoiminta lähti laajenemaan siinä vaiheessa, kun Saaren oma piirinuohooja jäi eläkkeelle ja lopulta Suutarinen huomasi tekevänsä täysipäiväistä nuohoojan työtä. Maatalous sai väistyä kakkossijalle.

Suutarisen mukaan viime vuonna virallisesti lakannut piirinuohousjärjestelmä ei ole näkynyt asiakasmäärissä millään tavalla. Töitä nuohoojille riittää enemmän mitä tekijöitä löytyy.

— Viikkotasolla vaihtelu on toki runsasta riippuen esimerkiksi siitä, kuinka monta tulisijaa kussakin kohteessa on. Keskimäärin päivään mahtuu vierailu kuuden eri asiakkaan luona, Suutarinen sanoo.

Alanvaihtoa ei Suutarinen ole missään vaiheessa harkinnut. Jokainen päivä on erilainen, jonka vuoksi mielenkiinto ja työn mielekkyys on säilynyt vuosikymmenestä toiseen.

— Ja eihän tämä pelkkää piippujen nuohousta ole, vaan työnkuvaan kuuluu paljon muutakin, kuten ilmanvaihtolaitteiden puhdistusta, jatkaa Suutarinen.

Vuoden yrittäjä -titteliä mies ei osannut odottaa, vaikka yrittäjyysvuosia onkin kertynyt Parikkalan kunnan pohjoispäässä, ensin Uukuniemen yrittäjissä ja nykyisin Saaren yrittäjissä. Valintaperusteissa mainittiin myös muun muassa Suutarisen aktiivinen toiminta yhdistyksen hallituksessa ja luottamustehtävissä.

— Eihän tämä yrittäminen koskaan mitään ruusuilla tanssimista ole, mutta yrittäjän vapaudesta ei kuitenkaan kovin helpolla halua luopua, sanoo Suutarinen.