Savonlinnassa perustettiin viime vuonna 145 uutta yritystä

Yrittäjyys: Lisäksi toteutettiin 19 omistajanvaihdosta. Tällä hetkellä Savonlinnan seudulla noin 700 yritystä etsii jatkajaa.

Soila Puurtinen

Iida Liukkosen, Siiri Tuomisen ja Marjo Kinnusen perustama kauneushoitola Lagom Beauty on yksi viime vuonna Savonlinnassa aloittaneista uusista yrityksistä.
Iida Liukkosen, Siiri Tuomisen ja Marjo Kinnusen perustama kauneushoitola Lagom Beauty on yksi viime vuonna Savonlinnassa aloittaneista uusista yrityksistä.

Itä-Savon Uusyrityskeskuksen tilastojen mukaan Savonlinnan alueella perustettiin vuoden 2019 tammi-joulukuun välisenä aikana 145 uutta yritystä ja toteutettiin 19 omistajanvaihdosta.

Lisäksi alkuvuodesta prosessoituu kuusi yrityskauppaa, joiden päätökset tehtiin vuoden 2019 puolella.

– Uusyrityskeskus tuottaa palvelua, jolla on iso taloudellinen merkitys seudulle, sanoo Uusyrityskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Arto Tolvanen.

Uusista perustetuista yrityksistä sekä omistajanvaihdoksen kautta jatkavista yrityksistä on merkittävä prosenttiosuus toiminnassa vielä viiden vuoden jälkeenkin.

Tolvasen mukaan tämä on merkki siitä, että yrittäjäksi aikovalle tarjotaan riittävästi faktoja päätöksen tekemiseen.

Uusyrityskeskuksen hallituksen jäsen Simo Siljamäen mukaan Savonlinnan seudulla on onnistuneesti panostettu omistajanvaihdoksiin.

– Omistajanvaihdosten tärkeys nostettiin ensimmäistä kertaa esille jo parikymmentä vuotta sitten. Savonlinnassa asiaan kiinnitettiin huomiota etupainotteisesti ja viimeiset viisi vuotta asiaa on edistetty erilaisilla hankkeilla.

Tällä hetkellä Savonlinnan seudulla noin 700 yritystä etsii jatkajaa ja noin sata potentiaalista jatkajaa puolestaan odottaa sopivaa yritystä. Omistajanvaihdosten määrä on jatkuvassa kasvussa, ja nykyisin 25 prosenttia aloittavista yrittäjistä harkitsee jo valmiin yrityksen ostoa.

– Omistajanvaihdos antaa monelle mahdollisuuden, sillä myynnissä on yrityksiä hyvin erilaisilta toimialoilta, toteaa Itä-Savon Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Juhani Rouvinen.

Rouvinen painottaa, että rahoituspäätöstä ja koko omistajanvaihdosprosessia edesauttaa yrityksestä tehty luotettava arvonmääritys.

– Seudulla ei ole myynnissä ylihintaisia yrityksiä. Ne eivät yksinkertaisesti menisi kaupaksi, eikä niille saisi rahoitusta.

Haasteena seudulla on se, että yrityksiä myydään usein kiinteistöineen. Ostaja puolestaan ei välttämättä halua kiinteistöä.

– Tässä kohtaa vaihtoehtona tulisi nähdä kiinteistön pitkäaikainen vuokraaminen uudelle yrittäjälle, Uusyrityskeskuksen hallituksen jäsen Antti Naukkarinen vinkkaa.

Kilpailu alalla on lisääntynyt muun muassa digitalisaation myötä. Osa toimijoista tarjoaa yrityksen perustamiseen liittyviä palveluja pelkästään verkossa.

Uusyrityskeskus on myös lisännyt digitaalisia palvelujaan ja tehnyt itseään näkyvämmäksi myös verkossa.

– Enää ei asiakasta välttämättä tavata toimistolla, sillä vuorovaikutus onnistuu muutoinkin. Pyrimme tuomaan palvelut koko ajan lähemmäksi tarvitsijoita, Rouvinen sanoo.