Savonlinnan Kylätorin kesä päättyy loppuryssäykseen — Asiakkaat ja myyjät eivät löytäneet toisiaan kesän toripäivinä

Toistaiseksi ajatus maalaistorista on pistetty jäihin. Sen kehittäminen jää muiden kuin Savonlinnan Kylät ry:n pohdittavaksi.

Kylätori avattiin kesäkuun alussa, mutta harmillisesti asiakkaat eivät oikein löytäneet toria. Tori suljetaan lauantaina loppuryssäys-tapahtumassa.
Kylätori avattiin kesäkuun alussa, mutta harmillisesti asiakkaat eivät oikein löytäneet toria. Tori suljetaan lauantaina loppuryssäys-tapahtumassa.

Savonlinnassa puretun viljasiilon tontilla tänä kesänä toiminut Kylätori pistää niin sanotusti pillit pussiin ensi lauantaina järjestettävän Kylätorin loppuryssäys -tapahtuman myötä.

Tapahtumaan on tulossa kymmenkunta Savonlinnan seudun pienyrittäjää tuotteineen. Tarjolla on esimerkiksi Syystorilla suuren suosion saavuttaneita rantasalmelaisia kevätkääryleitä, marjoja ja marjatuotteita, kalasäilykkeitä, hapankaalia, metrilakua, vaatteita ja koruja.

Savonlinnan Kylät ry avasi Kylätorin kesäkuussa Citymarketin vierestä Keskolta vuokraamalleen tontille. Sen oli tarkoitus olla auki kahtena päivänä viikossa, torstaisin ja perjantaisin iltapäivällä.

Kävi niin, että asiakkaat eivät markkinoinnista ja hyvästä ideasta huolimatta löytäneet tietään uudelle maalaistorille.

– Nopeasti tuli huomatuksi, ettei toriajatus toiminut. Kiireisillä lapsiperheiden vanhemmilla ei ollut aikaa pysähtyä torille tuotteita katselemaan. Toisaalta eläkeläiset antoivat palautetta, että torin pitäisi olla auki aamulla, koska heillä on iltapäivällä jo kiire saunavuoroihin ja harrastuksiin, hanketyöntekijä Asko Koukkari Kyliltä kylille -hankkeesta kertoo.

Koska asiakkaita ei ollut, jäi myyjienkin kiinnostus toria kohtaan vähäiseksi. Loppukesästä se ei enää ollut auki edes joka viikko.

Kylätori-ideaa pohdittiin isolla porukalla

Ideaa haluttiin kuitenkin kehittää asiakkaille ja myyjille sopivammaksi. Syntyi suunnitelma pysyvämmästä, joka päivä auki olevasti kylätorista, jota varten alueelle olisi rakennettu maalaismiljöötä ja palkattu torivalvoja, joka olisi voinut pyörittää päivittäistä toimintaa.

Vakituisempi toritoiminta vaatisi tontille satojen tuhansien eurojen investoinnit. — Asko Koukkari

– Suunnitelmia tehtiin myös Reko-ringin kanssa – sehän on paikallisten alkutuottajien muodostama myyntirinki, joka hoitaa tuotteiden markkinoinnin ja tilaukset Facebookin kautta. Pysyvän kylätorin kautta he olisivat voineet saada lisää asiakkaita, kun torivalvoja olisi voinut ottaa vastaan tilauksia niiltä, jotka eivät käytä sosiaalista mediaa, Koukkari kertoo.

Ajatus vakituisesta kylätorista kaatui kuitenkin infran puutteeseen tontilla.

– Siinä tulee vastaan terveysviranomaisten vaatimukset. Vakituisempi toritoiminta vaatisi tontille satojen tuhansien eurojen investoinnit, kuten viemäröinnin, puhdasta vettä, saniteetti- ja sosiaalitilat sekä pölyämättömän alustan, eli asfaltin. Sellaiseen ei yhdistyksillä ole varaa, Koukkari harmittelee.

Alueen kehittäminen jää nyt tontin omistajan, Keskon harkintaan. Lauantain tapahtuman jälkeen torikojut kuljetetaan Nätkillä sijaitsevalle kaupungin varikolle ja aita puretaan pois. Kesko käyttää aluetta talvella lumenkaatopaikkana.

Jatkossa Savonlinnan kylät ry järjestää toritapahtumia, joista ensimmäinen on juuri Kylätorin loppuryssäys.

– Maalaistori-idean jätämme nyt muiden, vaikkapa Reko-ringin, MTK:n ja muiden tuottajien pohdittavaksi, Koukkari toteaa.

Kylätorin yhteistyökumppaneita olivat Keskon lisäksi Sakke ry ja MTK-Savonlinna.

Kylätorin loppuryssäys lauantaina 21. syyskuuta kello 9–15. Tapahtumapaikkana Citymarketin viereinen tontti, Oluttehtaankatu 6, Savonlinna.

Uusimmat uutiset