Palsamitalkoita ja jättiputken torjuntaa luvassa Savonlinnan kaupunkiluonnossa

Soila Puurtinen

Jättipalsami on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Helposti laajalle leviävä kasvi vie tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta.
Jättipalsami on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Helposti laajalle leviävä kasvi vie tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta.

Kesä—heinäkuun vaihteessa pienenevät haitallisten vieraskasvien esiintymät Savonlinnassa, kun talkoovoimin eri puolilla kaupunkia ryhdytään niiden torjuntatoimiin, kertoo Savonlinnan seudulla toimiva YTY - ympäristötekoja yhteisöllisesti -hanke tiedotteessaan.

Kuninkaankartanonmäellä havainnollistetaan lauantaina aamupäivällä voimakaskasvuisen, allergisia oireita aiheuttavan jättiputken torjuntaa peittomenetelmällä. Samassa yhteydessä tutustutaan alueella esiintyviin muihin vieraskasvilajeihin.

Vieraslajikävelyä luotsaa VieKas LIFE -hankkeen aluekoordinaattori Kerttu Hakala. Sitä ovat järjestämässä myös Savonlinnan Asukasloikkaan kuuluva Ympäristötekoja yhteisöllisesti -hanke ja Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys.

Jättipalsamia kitketään ja niitetään yhteisvoimin Kellarpellossa, Mertalassa ja Kerimäellä. Talkoisiin kannattaa varustautua säänmukaisin maastovaattein ja hyttyssuojin. Omat suojakäsineet ovat suotavat, ja paikan päältäkin niitä saa. Kitkijöille on tarjolla myös talkooevästä.

Ajantasaiset tiedot talkooajankohdista voi tarkistaa Facebookin Vieraslajivahti-ryhmästä tai sähköpostitse osoitteesta ytysavonlinna@gmail.com.

Fakta: Talkoita ja tapahtumia

- To 27.6. klo 18 jättipalsamin kitkemistalkoot Kellarpellossa (kokoontuminen os. Kellartie 57).

- La 29.6. klo 10—11.30 vieraslajikävely Kuninkaankartanonmäellä (lähtö Kuninkaankartanonkadun puoleiselta koulun parkkipaikalta).

- La 29.6. klo 14 jättipalsamin kitkemistalkoot Mertalassa (kokoontuminen Kerdin pihassa).

- Ti 2.7. klo 18 jättipalsamin kitkemistalkoot Virtanotkon leikkipuistossa Kerimäen Alhontiellä.