Malttia, malttia, marjastajat — mustikkaa on kyllä tulossa, mutta vielä menee viikkoja

Mustikka on ehtinyt Savonlinnan korkeudella osittain jo raakilevaiheeseen.

Ulla Ylisaari

Savonlinnan Tolvanniemessä keskiviikkona otetussa kuvassa näkyy, kuinka mustikka on juuri nyt siirtymässä kukinnasta raakilevaiheeseen.
Savonlinnan Tolvanniemessä keskiviikkona otetussa kuvassa näkyy, kuinka mustikka on juuri nyt siirtymässä kukinnasta raakilevaiheeseen.

Mustikka aloitti kukintansa komeasti Savonlinnan seudulla toukokuun puolivälissä. Lämpimät säät houkuttelivat kukkiin myös runsaasti pölyttäjiä. Intomielisimmät marjastajat alkoivat jo puhdistaa poimureitaan poimintakautta varten, mutta vielä pitää odottaa — niin itse satoa kuin luotettavaa ennustettakin.

— Nyt olemme vielä niin aikaisessa vaiheessa, että tarjolla on vasta valistuneita arvailuja, toppuuttelee tutkija tutkija Outi Manninen Luonnonvarakeskuksesta.

Hän kuitenkin sanoo, että tämänhetkinen kosteuden ja lämmön yhdistelmä kuulostaa hyvin lupaavalta.

Yöpakkaset pysyivät aisoissa

Toukokuun lopulla Savonlinnassa koettiin kolea ja jopa myrskyinen jakso, mikä olisi saattanut olla mustikalle turmiollinen. Myrsky voi keskeyttää pölyttäjien toiminnan eikä yöpakkanenkaan ole mustikalle hyvästä.

— Pikkupakkasen mustikka kyllä kestää, mutta yli 3,5 asteen pakkanen on mustikan kukille tuhoisaa, Manninen varoittaa.

Savonlinnassa viileimmät lukemat mitattiin 15.5., jolloin Savonlinnan lentoasemalla mitattiin 2,2 astetta pakkasta. Seuraavana yönä pakkasta oli puoli astetta, mutta muita pakkasöitä ei Ilmatieteen laitoksen tilastosta mustikan kukinta-ajalta löydy.

Toukokuun lopulla Savonlinnassa koettiin kolea ja jopa myrskyinen jakso.

Neljän viikon laskukaava

Perinteisesti marjastajat ovat suunnanneet mustikkaan heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla. Mannisen mukaan paras tapa selvittää satokauden alku on käydä itse metsässä katsomassa, milloin mättäät ovat sinisinä.

— Karkea laskukaava mustikan kohdalla on se, että kukinnasta kuluu neljä viikkoa raakilevaiheeseen ja siitä jälleen neljä viikkoa marjaan, hän neuvoo.

Puolukkaakin tulossa

Lähipäiviksi ennustetut hellelukemat suosivat myös puolukkaa, joka kukkii parhaillaan. Marjasadolle välttämättömät pölyttäjät pörräävät lämmössä mielellään, joten puolukallekin voi veikata hyvää tulevaisuutta.

— Puolukka kukkii mustikkaa myöhemmin, eikä se siksi ole niin säiden armoilla kuin mustikka. Toisaalta puolukka saattaa kukinta-aikanaan kärsiä kuivuudesta. Mustikan kukkiessa maaperä on yleensä kosteampi sulamisvesien ansiosta, Manninen vertailee.