Savonlinnan isoilla tehtailla alkoi maanantaina kolmeviikkoiseksi kaavailtu lakko: Metsäteollisuuden sovittelu jatkuu tiistaina

Lakot alkoivat: Savonlinnan seudun isot tehtaat aloittivat lakon maanantaina. Kemian maanantainen sovittelu valtakunnansovittelijalla ei johtanut ratkaisuun.

Timo Seppäläinen

Metsä Woodin Punkaharjun jättikokoisella tehdasalueella oli maanantaina ensimmäinen lakkopäivä.
Metsä Woodin Punkaharjun jättikokoisella tehdasalueella oli maanantaina ensimmäinen lakkopäivä.

Metsäteollisuuden lakot alkoivat maanantaina aiemman ilmoituksen mukaisesti. Yhteensä lakon piirissä on ammattiliittojen mukaan yli 17 000 työntekijää. Siihen osallistuvat Paperiliiton edustamat paperi- ja sellutyöläiset, Teollisuusliiton väki mekaanisessa metsäteollisuudessa eli sahoilla ja vaneritehtailla sekä ammattiliitto Pron paperiteollisuuden toimihenkilöt.

Savonlinnan seudulla isot tehtaat Metsä Wood Punkaharjulla ja UPM Savonlinnassa olivat maanantaina lakossa ensimmäistä päivää.

Työnantajien edustajana työehtosopimusta kiistassa neuvottelee Metsäteollisuus. Se on arvioinut, että kahden viikon lakoista tulisi alalle lähes miljardin euron menetykset.

Paperiliiton ja Teollisuusliiton lakot olivat alun perin kaksiviikkoisia, mutta viikonloppuna molemmat laajensivat lakkonsa kolmannelle viikolle. Toimihenkilöiden lakko kestää kaksi viikkoa.

Sovintoa hierotaan seuraavan kerran valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla tiistaina. Paperiteollisuus palaa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan pakeille kello 9 sekä mekaaninen metsäteollisuus neljä tuntia myöhemmin.

Alalla arvioidaan, että paperialan sopu toimisi neuvottelulukon avaajana.

– Näyttää siltä, että jotta meidän (mekaanisen metsäteollisuuden) pöytä voisi liikahtaa, tarvittaisiin paperiteollisuuden neuvottelutulos, arvioi Teollisuusliiton sektorijohtaja Jyrki Alapartanen STT:lle maanantaina.

Paperin ja sellun sopua on etsitty kymmenissä tapaamisissa. Edellinen yritys oli Piekkalan johdolla sunnuntai-iltana. Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kuvaili myöhään yöhön asti käytyjä keskusteluja hyviksi, mutta Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhalan mukaan osapuolet eivät juuri lähentyneet.

– Ei kannata itselleen valehdella. Ei se edistynyt, Vanhala sanoi STT:lle.

Metsäalan työehtosopimusta koskevan kiistan polttopisteessä ovat palkankorotukset sekä 24 palkattoman kiky-tunnin kohtalo. Teknologiateollisuuden kiky-tunneista luovuttiin vuodenvaihteessa. Palkansaajajärjestöt tavoittelevat laajasti samaa muilla aloilla.

Maanantaina Bulevardilla sovitteluvuorossa oli kemian työkiista. Myös kyseisen alan piti mennä maanantaina lakkoon, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi työnseisausta kahdella viikolla.

Teollisuusliiton ja Kemianteollisuuden maanantainen tapaaminen päättyi kuitenkin tuloksetta. Neuvottelut jatkuvat torstaina.

– Tehtäviä tehdään taas. Osapuolet valmistautuvat seuraavaan tapaamiseen. Siellä on teemoja, joita käsitellään, Piekkala kommentoi neuvottelujen tilannetta.

Maanantaina omaa kiistaansa Bulevardilla kävivät sovittelemassa myös Sähköliitto ja Teknologiateollisuus. Sähköliitto on ollut lakossa joulukuusta alkaen, koska se vaatii jäsenilleen omaa luottamusmiestä tai vastaavaa edustajaa Teknologiateollisuuden jäsenyrityksiin.

Työnantaja pitää lakkoa laittomana ja vaatimusta juridisesti mahdottomana.

– Teknologiateollisuus on jo ennen joulua antanut ratkaisumallin, jonka avulla paikallisesti voidaan jäsenyrityksissä sopia sähköliittolaisten edustuksesta, järjestön työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo.