Kotisairaanhoito on iso ilo perheellekin — Elossa 24h -sarjassa nähdään, kun Piia Kutinlahti saa kotona Savonlinnan Pihlajaniemessä suonensisäisen antibioottihoidon

Yhdessätoista Suomen sairaalassa kuvattiin keskiviikkona Elossa 24h -televisiosarjaa. Savonlinnassa seurattiin muun muassa tehostettua kotisairaanhoitoa. Lonkkaproteesin ärhäkästä infektiosta kärsivä Piia Kutinlahti voi laittaa lapset normaalisti aamulla kouluun.

Timo Seppäläinen

Piia Kutinlahden (vas.) kotona tehtävä tehostettu kotisairaanhoito eli suonensisäinen antibioottilääkitys vie aikaa puolisen tuntia. Siinä sivussa Ville Räty kuvaa ja Lotta-Kaisa Riistakoski haastattelee Kutinlahtea Elossa 24 -sarjan Savonlinnan-jaksoon.

Timo Seppäläinen

Tehostetun kotisairaanhoidon ammattilainen Leena Heiskanen-Kurki oli Elossa 24 -ohjelman aamupäivän tähti Savonlinnassa. Toimittaja Lotta-Kaisa Riistakoski ja kuvaaja Ville Räty haluavat useita ottoja eri tilanteista. Se ei ärsytä hoitohenkilöstöä, koska arvokas työ ansaitsee julkisuutta.

Keskiviikkoaamu alkoi Savonlinnan keskussairaalalla hieman tavallista jännittävimmissä tunnelmissa. Joidenkin sairaanhoitajien ja lääkäreiden työtä seurasi toimittajan ja kuvaajan työryhmä.
Kyseessä oli Elossa 24h -sarjan toisen kauden kuvauspäivä. Yhdessätoista suomalaisessa sairaalassa kuvattiin samana keskiviikkona materiaalia, jotka esitetään Ylen kanavilla yhden viikon aikana tammikuussa.

Yksittäisen sairaalan osuus on puolen tunnin jakso. Se sisältää paitsi työpäivän seurantaa henkilökunnan ja potilaiden kautta myös joitakin maisemakuvia sairaalan alueelta. Tästä syystä Poukkusalmen yläpuolella pyöri kameraa kantanut pienoiskopteri.
— On hienoa, että pääsimme mukaan. Ohjelmaidea nostaa julkista sairaanhoitoa ja niitä ihmeitä, joita täällä tehdään sopivasti sote-uudistuksen aikana, sanoo Sosterin viestintäpäällikkö Suvi Sikstus.

Aamupäivällä kuvausryhmä seurasi tehostetun kotisairaanhoidon vastaavan sairaanhoitajan Leena Heiskanen-Kurjen työpäivää. Heiskanen-Kurki työskentelee kokeneista sairaanhoitajista kootussa tiimissä, joka tarjoaa sairaalatason hoitoa kotioloihin 40 kilometrin säteellä sairaalasta.
Kolme selkeä potilasryhmää ovat suonensisäistä antibioottihoitoa kolmesti päivässä tarvitsevat infektiopotilaat, vaativaa haavanhoitoa tarvitsevat potilaat sekä saattohoidon asiakkaat, jotka haluavat elää kotona elämänsä loppuun asti. 

Timo Seppäläinen

Tehostetun kotisairaanhoidon ammattilainen Leena Heiskanen-Kurki oli Elossa 24 -ohjelman aamupäivän tähti Savonlinnassa. Toimittaja Lotta-Kaisa Riistakoski ja kuvaaja Ville Räty haluavat useita ottoja eri tilanteista. Se ei ärsytä hoitohenkilöstöä, koska arvokas työ ansaitsee julkisuutta.

Savonlinnassa puolitoista vuotta sitten alkanut tehostettu kotisairaanhoito on siinä mielessä oivallinen valinta, että kyseessä on tuntuvasti potilaiden elämänlaatua parantava hoitokäytäntö, joka myös säästää sairaalapäiviä.
— Asiakkaiden kiitollisuus, kun saa sairastaa läheisten luona kotona, on ihan parasta työssäni. Tässä saa laittaa oman ammattitaitonsa peliin, työ on hyvin itsenäistä. Seitsemän sairaanhoitajaa on tiimissä. Työskentelemme kahdessa vuorossa joka päivä kello 7–22.
Heiskanen-Kurki sanoo, että työn vaativa ja myös paljon antava osa on kohdata potilas.
— Voisin olla ihan erilainen ihminen ilman tätä työtä, hän arvelee ja sanoo, että kiire ei määritä tehtäviä.
— Etenkään saattohoitopotilaiden kohdalla on tärkeää olla läsnä ilman kiirehdintää.

Asiakkaiden kiitollisuus, kun saa sairastaa läheisten luona kotona, on ihan parasta työssäni. — Leena Heiskanen-Kurki

"Olen ollut todella tyytyväinen tähän kotihoitoon"

Savonlinnan Pihlajaniemessä asuva Piia Kutinlahti on antanut kuvausryhmälle luvan tulla seuraamaan, kun Heiskanen-Kurki lääkitsee hänet antibiootilla keskiviikkoaamuna. Kutinlahden kesäkuussa asennettu lonkkaproteesi tulehtui, ja häntä operoitiin uudelleen elokuussa Kuopiossa. 

Tulehduksen poishoito vaatii pitkää lääkitystä. Perheenäidille kovinkin pitkästyttävä sairaalajakso jäi kuitenkin varsin lyhyeksi, koska tehostettu kotisairaanhoito käy tiputtamassa antibioottia nyt kotioloissa suoneen keskuslaskimokateterin kautta. Suonensisäinen lääkitys jatkuu lokakuun alkuun. Sen jälkeen jatketaan antibioottilääkitystä suun kautta.
— Olen ollut todella tyytyväinen tähän kotihoitoon. Perheessä on kaksi lasta, jotka voi auttaa aamulla koulutielle. Mies ajaa taksia ja on välillä yölläkin töissä. Olen nyt konkreettisesti paljon sairaalassa nähnyt mitä hoitotyö on.

Kutinlahti on huomannut, että sairaalassa on melkein aina työntekijöillä kiire, vaikka sairaalassa odottavan potilaan aika matelee ja käy pitkäksi.
— Antibioottihoitoa kotona tai kuukausi sairaalassa. Onhan sen ihan eri juttu arjen pyörittämisen kannalta, Kutinlahti ylistää.
Edessä on vielä toinenkin lonkkaleikkaus ensi keväänä, kun tulehdus on parantunut varmasti. Kutinlahti lonkkavaivojen taustalla on synnynnäinen lonkkavaiva ja nivelreuman aiheuttama nivelrikko.

Hyvää palautetta tehostetusta kotisairaanhoidosta

Kotisairaanhoitajille voi tulla jopa 200 kilometrin automatkoja päivittäin. Yleensä vuoron aikana käydään 5–6 potilaan luona.
Sosterin tehostetun kotihoidon esimies Tarja Seppänen sanoo sairaalan saaneen erittäin hyvää palautetta 1,5 jatkuneesta työtavasta.
— Tehostettu kotisairaanhoito on löytänyt paikkansa. Asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä.
Esimerkiksi Kutinlahden lonkkatulehduksen osalta yhdellä kertaa tehty antibioottihoito kestää puolisen tuntia. Sama tapahtuu kolmasti päivässä. Vaihtoehtona olisi olla sairaalassa tai kulkea taksilla.
— Kyllä tämä säästää paitsi potilaita myös yhteiskunnan kustannuksia, Seppänen sanoo.