Ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen – Maan eri osien on hyödyttävä talouskasvusta

Keskustan kansanedustajat laittavat evästyksiään budjettiriiheen Savonlinnan kesäkokouksesta.

Petteri Paalasmaa

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mielestä eduskuntaryhmän kesäkokous Savonlinnassa on tärkeä jo ajoituksensa vuoksi, koska hallituksen budjettiriihi on alkamassa tämän kuun lopulla.

Hallituksen budjettiriihi on yksi päällimmäisistä teemoista, johon Suomen Keskustan eduskuntaryhmä ottaa kantaa kesäkokouksessaan Savonlinnassa ensi viikolla. Budjettiriihi pidetään aivan elokuun viimeisinä päivinä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan, kansanedustaja Antti Kaikkosen mukaan Savonlinnassa eduskuntaryhmä antaa ministereilleen evästykset budjettiriiheen.

— Koska hallituksen talousarvioesitys ei tavallisesti muutu kovin paljon syksyn kuluessa eduskunnan käsittelyssä, niin siksi pitää huolehtia, että budjettiesitys on painotuksiltaan mahdollisimman hyvä, Kaikkonen sanoo.

Savonlinnan kesäkokouksessa tehdään Kaikkosen mukaan yleisesti ottaen esityksiä, jotka takaavat hyvän talouskehityksen jatkumisen.

— Toisaalta on mietittävä, kuinka alkaneesta noususta pääsevät nauttimaan maan kaikki eri osat.

Suomi tarvitsee Kaikkosen mukaan lisää Uudenkaupungin autotehtaan tai Äänekosken biotuotetehtaan kaltaisia, isoja työllistäviä hankkeita, joiden vaikutukset heijastuisivat koko Suomeen.

Budjettiriihtä sivuten Kaikkonen sanoo ryhmänsä olevan tyytyväinen, että monen huonon vuoden jälkeen Suomen talous on saatu käännettyä nousuun.

— Tällä hetkellä talous kasvaa ja työllisyys paranee.

— Tämä on vaatinut monia, vaikeitakin päätöksiä, samoin kansalaisten vastaantuloa. Nyt alkaa kuitenkin näyttää siltä, että vaiva on kannattanut.

Sipilän hallitusta on arvosteltu siitä, että se on uudistuksissaan unohtanut maan syrjäisimmät seudut.

Kaikkonen myöntää, että tätä arvostelua tulee kyllä jonkin verran kentältä suoraan hänelle ja eduskuntaryhmälleen.
— Sitä tulee, ja sitä halutaan myös kuulla.

Kesäkokouksen yhteydessä keskustan kansanedustajat tekevät lukuisia yritys- ja laitosvierailuja Savonlinnan seudulla.
— Tapaamisissa tätä palautetta juuri otetaan vastaan.

Kaikkonen katsoo, että Itä-Savo voisi ammentaa taloudellista kasvuaan esimerkiksi biotaloudesta.

— Monet merkit viittaavat nyt siihen, että biotalous voi tuoda uutta työtä Itä-Suomeen ja Savonlinnan seudullekin.

— Uskon, että myös turismi tuo uusia tulonlähteitä, ja työtä Savonlinnan seudulle tulevaisuudessa. Onhan Savonlinnan seutu ”kappale kauneinta Suomea”.

Perussuomalaisten hajoaminen ei Kaikkosen mielestä ole vaikuttanut hallituksen työntekoon. Hallitus on hänestä edelleen hyvin toimintakykyinen.

Kysymykseen, kuinka perussuomalaisten tilanne vaikuttaa mahdollisesti eduskunnan syysistuntokauden työskentelyyn, Kaikkonen vastaa:

— Voihan olla, että syksyn mittaan joudutaan sivusta seuraamaan hajonneen ryhmän välienselvittelyjä. Toivottavasti tilanne pysyy kuitenkin kohtuuden rajoissa.

Keskustan eduskuntaryhmän kesäkokous pidetään Savonlinnassa 21.–22. elokuuta.

Maanantaina kansanedustajat kiertävät seudun yrityksissä, laitoksissa ja oppilaitoksissa, ja varsinainen kesäkokous on tiistaina Olavinlinnassa.

Paikalla on myös pääministeri Juha Sipilä. Keskustalla on eduskunnassa 49 kansanedustajaa.

Risto Leppänen

Risto Leppänen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.