Hanna Kosonen (kesk.) astelee hallitusneuvottelupöytään — Hän kannatti itsekin hallitusneuvotteluihin lähtemistä, mutta yllättyi silti hallitusvastuuta kannattavien keskustalaisten lukumäärästä

Aluepolitiikka on yhä keskustan eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtajan lempikynnyskysymys.

Timo Seppäläinen

Hanna Kosonen on keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja siten yksi puolueensa halltisuneuvottelijoista.
Hanna Kosonen on keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja siten yksi puolueensa halltisuneuvottelijoista.

Keskustan eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja, savonlinnalainen Hanna Kosonen yllättyi siitä, että 80 prosenttia keskustavaikuttajista kannatti puolueensa lähtemistä hallitusneuvotteluihin tiistai-iltana. Puolue järjesti tiistaina pikaisella aikataululla kyselyn puoluevaltuustolle, puoluehallitukselle ja kansanedustajilleen.

— Varauduin siihen, että kannatus olisi ollut lähempänä 50:tä prosenttia, koska vaalitulos oli, mikä oli, Kosonen kommentoi.

Kosonen on yksi puolueensa hallitusneuvottelijoista. Hän kertoo itse olleensa jo tiistaina valmis siihen, että keskusta osallistuu hallitusneuvotteluihin.

— Kannatin hallitusneuvotteluihin lähtemistä, koska vaalivoittajien eteneminen hallitustunnusteluissa oli osoittautunut hyvin vaikeaksi. Lisäksi Keskustan kynnyskysymysten toteuttaminen ei ollut Rinteelle ongelma.

SDP, keskusta, vihreät, vasemmisto ja RKP aloittavat varsinaiset hallitusneuvottelut kello 14 keskiviikkona.

Etukäteen keskusta oli ilmoittanut, että vaalivoittajien on ensin yritettävä muodostaa hallitus. Kososen mukaan keskusta sai SDP:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä tiedon, että voittajat olivat jo yrittäneet tarpeeksi.

Aluepolitiikka on yhä lempikynnyskysymys

Hanna Kosonen sanoi vappupuheessaan, että hänen lempikynnyskysymyksensä keskustan hallitukseen menolle on se, jossa edellytetään tulevan hallituksen kaikkien päätösten tukevan alueiden elinvoimaa ja koko Suomen hyvinvointia.

— Se on lempikynnyskysymykseni edelleen, Kosonen sanoo.

Keskustan kynnyskysymyksiin kuuluu myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen turvaaminen 18 maakunnan pohjalta. Myös SDP:n sote-malli pohjautuu 18 alueeseen, jotka tosin ovat nimeltään sote-kuntia.

Erona puolueitten tavoitteissa on se, että keskustan kynnyskysymyksiin kuuluu sekin, että nämä 18 maakuntaa ovat monialaisia eli että niillä on sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi muitakin tehtäviä.

Kosonen arvioi haastattelussa vappuna, että maakuntien monialaisuus voitaisiin vaiheistaa ja sopia aikataulusta, jolla maakunnille tuodaan sote-palvelujen lisäksi muitakin tehtäviä. Tähän hänellä ei hallitusneuvottelujen kynnyksellä ole lisättävää.

— Neuvottelut alkavat toden teolla vasta nyt ja monialaisuuden tasosta lähdemme myös nyt neuvottelemaan, Kosonen sanoi, kun hallitusneuvottelut olivat alkamassa kello 14 keskiviikkona.

Katso tästä linkistä vappuna tehty videohaastattelu, jossa Kosonen avaa senhetkisiä näkemyksiään hallituskuvioista.

Uusimmat uutiset