Savonlinnan kesäkahvioissa sesonki oli viileä, mutta ihmisiä liikkui silti

Kesä lähti liikkeelle kostean nihkeästi, mutta heinäkuussa väki kuitenkin kulki.

Tuija Pauhu

Verkkokeskustelijat odottavat Savonlinnan kaupungin ottavan vetovastuun torin kehittämisestä ja laittavan sen ympäristöineen edustavaan kuntoon.

Torikahvilan Kauko Pesonen naurahtaa Savonlinnan kesän olleen lyhyt ja vähäluminen.

— Touko-kesäkuu oli kylmä, ja kyllä se toritoimintaa kuritti. Myös heinäkuussa satoi, mutta siitä huolimatta ihmisiä on Savonlinnassa ollut. Ooppera tuo tänne väkeä keleistä huolimatta.

Pesosen kuuleman mukaan Itä-Suomen muissa kaupungeissa on ollut kovin toisenlaista.

— Savonlinnan vetovoima on pitänyt. Mutta onhan näitä sadekesiä ollut ennenkin, 51 vuotta on tässä hommassa lasissa, ja aina on keleistä selvitty.

Pesosen torikahvila on auki syyskuun loppupuolelle asti. Koulujen alkaessa ongelmaksi nousee sekä työvoiman että asiakkaiden vähyys.

— Tori hiljenee kovasti. Paikkakuntalaisia vakioasiakkaita käy edelleen, mutta ihmisiä on täällä rajallinen määrä. Turismi on meille todellä tärkeää, ja ooppera tuo seudulle väkeä. Mitä jos oopperajuhlia ei olisi?

Joonas Silvennoinen Lippakioskilta satamasta toteaa, että meneillään ei ole mikään huippuhyvä kesä.
— Kelit vaikuttavat meillä paljon. On satanut ja ollut viileää, ja se on vaikuttanut jäätelön myyntiin. Kahvia on mennyt tavanomaisesti. Heinäkuu sanelee aika pitkälti koko kauden tuloksen, silloin on oltava kioski auki.

Lippakioski on avoinna vielä elokuun ajan.
— Asiakkaat alkavat vähenemään. Elo-syyskuun vaihde on hyvä aika lopettaa. Pyritään myymään kaikki jäätelö loppuun, ja sen mukaan lopetellaan.

Elina Lammassaari Kalliolinnan Lettukahvilasta Kasinonsaarilta heläyttää kesän kuluneen suorastaan ihanasti.

— Hyvä porukka, hauskaa on ollut klubeilla ja tapahtumissa, ihanasti asiakkaita ja kaikki hyvällä tuulella. Joka kesä tänne löytää entistä enemmän asiakkaita. Kesäansiot se antaa, mutta töitäkin pitää paiskia.

Lettukahvilassa on katto pään päällä eikä Lammasarren mukaan varsinkaan paikallisia vaikuta keli haittaavan vaan lettukahvioon lähdetään joka tapauksessa.

Lettukahvio on tänä kesänä viimeistä päivää auki tänä sunnuntaina. Silloin esiintyy Savonlinnasta kotoisin oleva muusikko Niina Mönkkönen.

— Aiemmin on suljettu koulujen alkaessa, koska ollaan itsekin opiskelijoita ja kaupunki hiljenee koulujen alkaessa. Nyt haluttiin jatkaa luontoelokuvafestivaaleihin asti.

Simo Härkönen

Simo Härkönen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.