Savonlinnan isoissa kirkoissa ei tila lopu heti kesken koronarajoituksillakaan – Kerimäen kirkkoon voidaan ottaa 300 ja Savonlinnan tuomiokirkkoon 260 henkeä

Savonlinnan seurakunta on laatinut tarkan henkilölukumäärän, mitä kuhunkin alueen kirkkoon voidaan ottaa sisään kerrallaan kesäkuun 7. päivän jumalanpalveluksista alkaen.

Tuija Pauhu

Kerimäen isoon kirkkoon voidaan ottaa korona-aikanakin 300 henkeä jumalanpalveluksiin. Arkistokuva vuoden takaa, kun kirkolla vieraili naisten moottoripyöräkaravaani, Women Riders World Relay.
Kerimäen isoon kirkkoon voidaan ottaa korona-aikanakin 300 henkeä jumalanpalveluksiin. Arkistokuva vuoden takaa, kun kirkolla vieraili naisten moottoripyöräkaravaani, Women Riders World Relay.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat tarkentaneet ohjetta jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten osallistujamäärästä.

Savonlinnan isoissa kirkoissa ei tila lopu heti kesken koronarajoituksillakaan. Esimerkiksi Kerimäen kirkkoon voidaan ottaa 300 henkeä ja Savonlinnan tuomiokirkkoon 260 henkeä sisään.

Yleisohje on, että jumalanpalveluksiin sekä kirkkotilassa tapahtuviin kirkollisiin toimituksiin – kuten vihkimiseen, kasteeseen ja siunaamiseen – voi 1.6.2020 alkaen osallistua yli 50 henkeä.

– Tämä on mahdollista edellyttäen, että tilaisuuksissa noudatetaan viranomaisten ohjeita tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä. Enimmäisosallistujamäärä on 500 henkeä, mutta tilaisuuksien henkilömäärä suhteutetaan aina yhden–kahden metrin turvavälein tilaan sopivaksi, todetaan Savonlinnan seurakunnan tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan toimituksen jälkeen järjestettävät juhlat – kuten kastejuhlat, hääjuhlat sekä muistotilaisuudet – samoin kuin kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavat kirkolliset toimitukset ovat sen sijaan yksityistilaisuuksia. Niitä koskee näin ollen valtioneuvoston linjauksen mukainen 50 hengen enimmäisosallistujamäärä.

Savonlinnan seurakunta on laatinut tarkan lukumäärän, mitä kuhunkin alueen kirkkoon voidaan ottaa sisään kerrallaan kesäkuun 7. päivän jumalanpalveluksista alkaen.

Tuomiokirkko 260, Kerimäen talvikirkko 40, Kerimäen iso kirkko 300 (parvet ei käytössä), Rantasalmen kirkko 190, Enonkosken kirkko 125, Savonrannan kirkko 200, Punkaharjun kirkko 25 (salissa 20 ja parvella 5) ja Pääskylahden kirkko 40 henkeä.

Papit eivät osallistu muistotilaisuuksiin.

Seurakunnan tiedotteessa kerrotaan, että suntiot ja vahtimestarit valvovat, että määrät eivät ylity. Turvaväleistä ohjeistetaan kirkoissa.

Myös ehtoollisen viettäminen on mahdollista. Alttarialueella noudatetaan 1-2 metrin turvavälejä. Ehtoollisviini tarjotaan kertakäyttöpikarista.

Savonlinnan seurakunnan kesäkonsertit toteutetaan videoituna. Lisätietoa kesän konserttiohjelmasta vielä toukokuun aikana. Tämä järjestely koskee vain seurakunnan omia konsertteja ja konserttisarjoja.

Seurakunnan tiloissa konsertteja järjestävät muut tahot tekevät päätökset omista järjestelyistään. Seurakunnan tiloissa on noudatettava tilakohtaisia henkilörajoja.

Konfirmaatiot järjestetään sovittuina ja jo koteihin ilmoitettuina päivinä. Mahdollisista uusista osallistujarajoista tiedotetaan koteihin ryhmäkohtaisesti.

Muistotilaisuudet, kastejuhlat, häät ja muut seurakunnan tiloissa järjestettävät yksityistilaisuudet ovat luonteeltaan yksityistilaisuuksia, joten niissä noudatetaan edelleen 50 henkilön rajaa.

Tiloja varaavat vastaavat itse tilaisuuksien osallistujamääristä ja varotoimista. Seurakunta toivoo, että ohjeistettuja määriä noudatetaan.

Osassa seurakunnan tiloista 50 henkilön tilaisuuksien järjestäminen ei ole mahdollista siten, että turvavälit toteutuvat. Tilakohtaisista henkilörajoista lisätietoa tilavarauksen yhteydessä. Papit eivät osallistu muistotilaisuuksiin.