Saimaa-ilmiö etenee — Maakuntahallitukset pääsevät joulukuussa päättämään, ruvetaanko Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihakemusta valmistelemaan

Kulttuuripääkaupunkihakemus pitää jättää opetus- ja kulttuuriministeriölle vuoden 2020 lopulla. Vuonna 2026 toinen Euroopan kulttuuripääkaupungeista on joka tapauksessa Suomesta.

Kuvakaappaus

Maakuntajohtajat nimesivät Saimaa-ilmiöksi työn, jonka tavoitteena on Itä-Suomen laajuinen Euroopan kulttuuripääkaupunki. Ideaa esiteltiin pari viikkoa sitten muun muassa painetulla esitteellä. Kuva on kuvakaappaus esitteen kannesta.
Maakuntajohtajat nimesivät Saimaa-ilmiöksi työn, jonka tavoitteena on Itä-Suomen laajuinen Euroopan kulttuuripääkaupunki. Ideaa esiteltiin pari viikkoa sitten muun muassa painetulla esitteellä. Kuva on kuvakaappaus esitteen kannesta.

Itä-Suomen neuvottelukunta antoi torstaina tukensa Saimaa-ilmiölle eli työlle, jonka tavoitteena on hakea Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026 siten, että vuoden ohjelma kattaisi kaikki Itä-Suomen viisi maakuntaa.

Neuvottelukunnassa ovat edustettuina Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnat.

Maakuntajohtajat esittelivät ideansa kulttuuripääkaupunkihakemuksesta julkisesti pari viikkoa sitten Rantasalmella Itä-Suomi nousuun -seminaarissa. Idea nimettiin Saimaa-ilmiöksi, jonka toteuttamiseen maakuntajohtajat halusivat haastaa itäsuomalaiset toimijat laajasti mukaan.

Etelä-Savon maakuntajohtajan Pentti Mäkisen mukaan kukin maakunta nimeää nyt yhdyshenkilöt, jotka valmistelevat yhdessä arvion jatkotoimista sekä hakemuksen valmistelun kustannuksista.

Rantasalmella puhuttiin 400 000 euron vuotuisista valmistelukustannuksista vuosille 2019 ja 2020, mutta summa oli Mäkisen mukaan arvio, joka ei perustunut vielä minkäänlaiseen valmisteluun.

Tarkoitus on saada yhteinen esitys valmiiksi niin, että maakuntahallitukset voisivat ottaa valmistelun käynnistämiseen kantaa joulukuussa. Mukaan kutstutaan maakuntien keskuskaupungit ja Savonlinna.

Jos maakuntahallitukset hyväksyvät esityksen, maakunnat hakevat yhdessä ensi vuoden alkupuolella EU-rahaa hakemuksen esisuunnitelmaan. Esisuunnitelma sisältäisi muun muassa kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelman rungon.

Varsinainen hakemus pitää jättää opetus- ja kulttuuriministeriölle vuoden 2020 lopulla.

Vuonna 2026 toinen Euroopan kulttuuripääkaupungeista on joka tapauksessa Suomesta.