Riihisaaren museorakennus remonttiin syksyllä — Museo ja palvelut siirtyvät väistötiloihin vuoden ajaksi, mutta tilojen sijaintia ei ole vielä päätetty

Riihisaaren museorakennus kokee täyden remontin ja museolle etsitään parasta aikaa väistötiloja remontin ajaksi.

Timo Seppäläinen

Museo, luontopalvelut ja matkailuinfo siirtyvät Riihisaaren remontin ajaksi väistötiloihin.
Museo, luontopalvelut ja matkailuinfo siirtyvät Riihisaaren remontin ajaksi väistötiloihin.

Savonlinnan maakuntamuseona tunnetussa jyvämakasiinirakennuksessa Riihisaaressa aloitetaan syksyllä peruskorjaushanke.

Hanke käsittää rakennuksen talotekniikan uudistamisen, kuntotutkimuksessa todettujen kosteusvaurioiden korjaustoimenpiteet sekä Savonlinnan kaupungin ja Metsähallituksen yhteistyöllä luodun Saimaan luonto- ja museokeskus Riihisaaren vaatimat tilajärjestelyt.

Hankkeen toteutuksesta vastaa Savonlinnan kaupungin teknisen toimialan toimitilapalvelut.

Uutta nykyisiin tiloihin verrattuna tulee uudessa rakennuksessa olemaan muun muassa esteetön pääsisäänkäynti, toimivat asiakaspalvelutilat, työpaja- ja kokoustila keittiöpisteineen sekä verstas.

Riihisaaren henkilökunta ja näyttelytoiminta siirtyvät noin vuoden ajaksi väistötiloihin, joiden sijaintia ei ole vielä päätetty.

— Remontin kesto on noin vuosi. Tarkempaa tietoa en osaa vielä sanoa, koska suunnittelussa ei olla vielä niin pitkällä, kertoo Savonlinnan kaupungin toimitilainsinööri Ritva Kutvonen.

Kutvosen mukaan sopivia tiloja on käyty katsomassa ja vaihtoehtoja on, mutta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon.

Remontti alkaa marraskuussa 2019.

Riihisaaresta halutaan entistä vetovoimaisempi käyntikohde

Pitkän aikavälin tavoitteena on ollut kehittää Riihisaareen sisällöltään kattavin Saimaan luontoa ja kulttuurihistoriaa esittelevä, ympärivuotinen ja matkailullisesti vetovoimainen kansainvälinen käyntikohde. Tilojen kehittäminen parantaa tilojen olosuhteita ja turvallisuutta. Rakennuksen talotekniikan tullessa tiensä päähän, uudistetaan samalla myös luonto- ja museokeskuksen vaatimat tilamuutokset.

— On tärkeää pitää huolta meidän arvorakennuksista ja tehdä tarvittavat korjaukset, kun niiden aika on. Riihisaaren lailla suojellun museorakennuksen talotekniikka on lopussa, eikä tilojen käyttö ole enää pitkään mahdollista ilman toimenpiteitä. Onneksi opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella hanke saatiin tänä vuonna käyntiin, toteaa kaupungin toimitilainsinööri Ritva Kutvonen tiedotteessa.

Kruunun jyvämakasiinista museoksi

Uusklassismia edustava ja lailla suojeltu museorakennus on valmistunut Ernst Lohrmanin piirustusten mukaan kruunun jyvämakasiiniksi vuonna 1852.

Savonlinnan kaupungin omistukseen rakennus tuli 1963, ja se sanerattiin Savonlinnan maakuntamuseon toimipisteeksi 1984.

Vuodesta 2008 maakuntamuseolla ja Metsähallituksen luontopalveluilla on ollut yhteistä näyttely-, tapahtuma- ja asiakaspalvelutoimintaa Riihisaaren tiloissa.

Vuoden 2017 huhtikuusta lähtien Riihisaaressa on toiminut myös Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo.

Kaupungin toimitilainsinööri Ritva Kutvosen mukaan Riihisaaren palveluita ei ole tarkoitus hajauttaa remontin ajaksi, vaan museo, luontopalvelut sekä matkailu- ja retkeilyinfo halutaan säilyttää saman katon alla väistötiloissakin.

Riihisaaressa kävi vuonna 2018 yhteensä 34 570 kävijää ja avoinna olo -päiviä kertyi 321 kappaletta.

Uutta ilmettä rakennellaan jo nyt

Konkreettisten uudistusten lisäksi Riihisaari-brändiä on rakennettu pikkuhiljaa vuosien ajan. Uusimpana niistä Riihisaari on saanut uuden visuaalisen ilmeen. Riihisaaren väreiksi valitut oranssi ja harmaa ovat saaneet innoituksensa tervahöyry Mikosta ja saimaannorpasta.

Graafisena kuviona toimivassa elementissä voi nähdä Saimaan saaristoa, norpan turkkikuviota, höyrylaivan savukiehkuroita sekä Riihisaaren kartan ääriviivoja.

Luetuimmat