Savonlinnassa pääsee hiljentämään mieltä — keskiviikko on kansainvälinen joogapäivä

Joogaopetus alkoi Savonlinnassa jo 50-luvulla — nykyisin koulutus on Saarijärvellä.

Savonlinnassa on useita joogaamiseen sopivia viheralueita.

Savonlinnassa voi tutustua joogaan kansainvälisenä joogapäivänä keskiviikkona 21.6.

Jatkossa hathajoogaa on maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 10-11 Lossiranta Lodgen puutarhassa ja klo 17-18 uimahalli Pikku Saimaan viheralueella elokuun puoleen väliin asti.

Joogassa korostetaan keskittymistä ja mielen hiljentymistä sekä verkkaisen hengitysrytmin rentouttavaa vaikutusta. Harjoitusten myötä kehon notkeus lisääntyy ja mieli rauhoittuu.

Harrastajille on tarjolla eri joogasuuntauksia, esimerkiksi hathajoogaa, astangajoogaa, joka aikaisemmin tunnettiin voimajoogana ja hot-jooga.

Useimmat aloittavat harrastuksen hathajoogasta, jossa liikesarjat ovat helppoja ja niitä voi muokata omaa kehoa kuunnellen.

Astangajooga on tunnettu voimakkaista ja näyttävistä asennoista. Hot-joogassa liikesarjat tehdään +37 asteen lämmössä, jolloin kehon kireimmät kohdat pehmenevät.

Vuonna 1955 Tyyne Matilainen ja Mirja Salonen perustivat Savonlinnan Kirjeopisto Vian, joka lienee ensimmäinen järjestäytynyt yritys opettaa joogaa Suomessa. Opetus tapahtui kirjekurssien kautta.

Tarkoituksena oli kirjeenvaihdon avulla opettaa itämaiseen elämänfilosofiaan kuuluvaa korkeimman asteen jooga-järjestelmää, raja-joogaa.

Pari vuotta tämän jälkeen vuonna 1957 joogaopetukset alkoivat Hauholla Viittakiven kansainvälisessä korkeakoulussa.

1970–luvulta lähtien Suomen Joogaliitto on opettanut harrastajia ja kouluttanut opettajia liiton kurssikeskuksessa Saarijärvellä.

Teemapäivä perustuu Intian pääministeri Narendra Modin vuonna 2014 YK:n yleiskokouksessa tekemään aloitteeseen. Modi uskoi, että jooga voisi parantaa ihmisten elämänlaatua.

Samana vuonna Shripad Yasso Naik nimitettiin Intian ensimmäiseksi joogan ja perinnelääkinnän ministeriksi.

Ensimmäisenä vuosipäivänä 2015 lähes 36 000 ihmistä osallistui joogatapahtumaan New Delhissä.

Suomessakin joogaharrastajien määrä on kasvussa. Aloituskynnys on matala, koska välineitä ei tarvitse hankkia.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.