Pekka Haavisto Savonlinnassa: Suomi on kovasti erilainen kuin kuusi vuotta sitten

Yleisökysyjä tiedusteli Haavistolta, voidaanko koko Suomi pitää asuttuna ja onko maaseudulle enää virkaa tulevaisuudessa. Haavisto vastasi molempiin kyllä.

Soila Puurtinen

Vihreiden paikallisjärjestön puheenjohtaja Lauri Kosonen (vas.) toivotti Pekka Haaviston tervetulleeksi Savonlinnaan.
Vihreiden paikallisjärjestön puheenjohtaja Lauri Kosonen (vas.) toivotti Pekka Haaviston tervetulleeksi Savonlinnaan.

Kuusi vuotta sitten vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto nousi ilmiöksi ja pääsi presidentinvaalissa toiselle kierrokselle Sauli Niinistöä vastaan.

Lauantaina Savonlinnassa vieraillut Haavisto muistutti paikalliseen Olutravintola Sillansuuhun saapuneille kuulijoille, että Suomi oli kovasti erilainen maa silloin kuusi vuotta sitten.
— Pakolaiskriisi ja kiristynyt maailmantilanne ovat muuttaneet Suomea ja koko Eurooppaa. Talous on kärsinyt Venäjä-pakotteiden vuoksi. Tämän keskellä meidän kaikkien pitäisi vielä pärjätä keskenämme, Haavisto kertoi Itä-Savon haastattelussa.

 Etenkin tasa-arvokysymyksissä Suomi on edelläkävijä.

Haavisto toivoo, että Suomen 100-vuotisjuhlavuoden aikoihin saadaan alkuun jotain sellaista, jota katsotaan 200-vuotisjuhlissa ylpeänä.
— Etenkin tasa-arvokysymyksissä Suomi on edelläkävijä. Voisimme viedä osaamistamme myös muualle maailmaan.

Yksittäisistä, tekoja vaativista asioista Haavisto nosti esiin ilmastonmuutoksen.
— Ilmastonmuutos on sukupolvemme suuri kysymys. Nyt kun Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtaja, presidentinkin tulee näitä asioita nostaa esille.

Haavisto pitää monipuolista mutta sivistynyttä arvokeskustelua hyvin tärkeänä osana presidentinvaalia.
— Kohteliaisuus toisia kohtaan on asia, josta on tullut harvinaista. Vihaa voi tuntea, mutta puhetta pitää osata kontrolloida. Kaikkia pitää kohdella arvokkaasti, hän sanoo.

Yleisökysyjä tiedusteli Haavistolta, voidaanko koko Suomi pitää asuttuna ja onko maaseudulle enää virkaa tulevaisuudessa.
Haavisto vastasi molempiin kyllä.
— Pidän tärkeänä ruuantuotannon omavaraisuutta Suomelle. Metsätuotteiden jalostusta voidaan lisätä, ja tästä syntyy Itä-Suomeenkin työtä ja toimeentuloa jatkossa enemmän, hän uskoo.
Haavisto myös mainitsi ymmärtävänsä tuskan, jota Savonlinnassa koetaan OKL:n lopettamisen vuoksi. Haaviston mielestä kaikkea ei ole järkevää keskittää Suomessa.