Teollisuusliiton poliittinen lakko pysäytti UPM tehtaan Savonlinnassa ja Metsä Woodin tehtaat Punkaharjulla — Ammattiyhdistysjohtajien ja hallituspuolueiden neuvottelut illalla saattavat ratkaista, kestääkö lakko kolme päivää vai loppuuko se lyhyeen

UPM:n tehtaanjohtaja Tommi Takanen pelkää, että lakon aiheuttama toimitusten viivästyminen saattaa heikentää asiakkaiden luottamusta yhtiöön.

Tuija Pauhu

Metsä Woodin Punkaharjun vrapääluottamusmies Jari Makkonen (vas.) ja pääluottamusmies Janne Naukkarinen muistuttavat, että työtaistelutoimet loppuvat heti, jos maan hallitus lopettaa irtisanomissuojaa koskevan lain valmistelun. Hallituspuolueitten ja ay-liikkeen johtajat neuvottelevat asiasta torstai-iltana.
Metsä Woodin Punkaharjun vrapääluottamusmies Jari Makkonen (vas.) ja pääluottamusmies Janne Naukkarinen muistuttavat, että työtaistelutoimet loppuvat heti, jos maan hallitus lopettaa irtisanomissuojaa koskevan lain valmistelun. Hallituspuolueitten ja ay-liikkeen johtajat neuvottelevat asiasta torstai-iltana.

Teollisuusliiton valtakunnallinen. kolmipäiväinen lakko sulki puutuotealan tehtaita torstaina aamuvuorojen alkaessa. Savonlinnassa lakko koskee UPM:n vaneritehdasta Pääskylahdessa ja Metsä Woodin vaneri- ja kertopuutehtaita Punkaharjulla. Rantasalmella lakko koskee Savopakin tehdasta.

Lakko koskee torstain, perjantain ja lauantain aikana alkavia työvuoroja. Käytännössä lakko siis jatkuu sunnuntaina aamukuuteen, jos ammattiliitot ja maan hallitus eivät sitä ennen löydä sopimusta kiistaansa. Kiista koskee hallituksen valmistelemaa lakia, joka heikentäisi irtisanomissuojaa alle kymmenen ihmisen yrityksissä.

Ay-johtajat ja hallituspuolueet neuvottelevat illalla Kesärannassa

MTV ja Helsingin Sanomat kertoivat torstaina iltapäivällä, että hallituspuolueiden puheenjohtajat neuvottelevat ay-liikkeen johtajien kanssa torstaina illalla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Tapaamisessa yritetään sovitella kiistaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan yksi ratkaisu olisi irtisanomislain vieminen eduskuntaan lainsäädännön arviointineuvoston kautta.

UPM:n tehtaanjohtaja Tommi Takanen: lakon pitkittyminen saattaisi nakertaa yhtiön luotettavuutta asiakkaiden silmissä

Jos lakko kestää ilmoitetut kolme päivää, se aiheuttaa viivästyksiä tehtaiden toimituksiin.

UPM:n tehtaanjohtaja Tommi Takanen sanoo, että kolmen vuorokauden tuotantokatkosta ei pystytä kirimään kiinni.

— Tilauksia joudutaan siirtämään eteenpäin, ja se vaikuttaa asiakkaisiin nopeastikin. Tästä kärsii meidän luotettavuutemme, joka hyvän laadun ohella on meidän paras myyntivalttimme. Jos luotettavuus kärsii, se saattaa pitkällä aikavälillä näkyä tilauksissakin. Kilpailijoita on muuallakin kuin Suomessa, Takanen sanoo.

Noin 90 prosenttia UPM:n vanerista menee ulkomaille, pääsääntöisesti Keski-Euroopan kuljetusväline- ja rakennusteollisuuteen.

— Lakon haittavaikutukset asiakkaaseen riippuvat siitä, kuinka tarkkaan asiakas on laskenut sen varaan, että tavara toimitetaan ajallaan, Takanen sanoo.

UPM:n Savonlinnan tehtaalla on noin 280 työntekijää.

Myös Metsä Woodin Punkaharjun tehtaitten johtaja Ville Varis sanoo, että kolmipäiväisen lakon aiheuttamaa tuotantokatkosta ei pystytä kirimään kiinni.

Metsä Woodin tehtaiden tuotanto menee 85-prosenttisesti ulkomaille. Kertopuuta menee Iso-Britanniaan, Keski-Eurooppaan, pohjoismaihin ja Yhdysvaltoihin. Vaneria menee pääosin Keski-Eurooppaan.

Punkaharjun tehtailla on Metsä Woodin työntekijöitä noin 400.

Teollisuusliiton hallituksen jäsen Janne Naukkarinen: Kyse ei ole pelkästään irtisanomislaista, vaan muistakin maan hallituksen aikaansaamista työsopimusehtojen heikentämisistä

Teollisuusliiton hallituksen jäsen, Metsä Woodin Punkaharjun tehtaiden pääluottamusmies Janne Naukkarinen korostaa, että meneillään olevissa työtaisteluissa ei ole kyse pelkästään irtisanomislaista.

— Kun kiky-sopimus tehtiin, sovittiin, että muita heikennyksiä ei tule. Ei mennyt kuin hetki, kun alkoi tulla muun muassa aktiivimallia ja vuorotteluvapaaehtojen heikentämistä. Jossain vaiheessa meidän oli pakko viheltää peli poikki. Jos tämä laki hyväksytään, niin mitä tapahtuu taas seuraavassa kuussa, Naukkarinen kysyy.

Työnantajat joutuneet sivustakärsijöiksi

Naukkarinen toteaa, että Teollisuusliitolta ja muilta ammattiliitoilta on tullut selvä viesti, että irtisanomislaki on vietävä kolmikantaneuvotteluihin, joissa hallituksen lisäksi ovat mukana työntekijä- ja työnantajajärjestöt. Työtaistelut loppuvat heti, jos hallitus vetää lakiesityksensä pois.

— Lakko ei kohdistu työnantajiin, mutta työnantajat joutuvat sivustakärsijöiksi. Eihän meillä muuta keinoa ole vaikuttaa maan hallitukseen, Naukkarinen sanoo.

Teollisuusliiton hallitus kokoontuu seuraavan kerran marraskuun 16. päivänä. Jos sopua ei synny sitä ennen synny, on liiton ilmoituksen mukaan ensi viikolla lakko kemian teollisuudessa ja seuraavalla viikolla teknologiateollisuudessa. Naukkarinen ei osaa vielä sanoa, mitä yrityksiä teknologiateollisuuden mahdollinen lakko koskee, koska listaa lakkokohteista ei vielä ole ilmoitettu.

Naukkarinen oli torstaina iltapäivällä lakkovahtina Metsä Woodin tehtaan portilla. Lakkovahdit on järjestetty aina niihin ajankohtiin, jolloin uusi työvuoro normaalisti alkaisi.

Lakkovahdit olivat Naukkarisen mukaan paikalla valvomassa järjestystä ja tarvittaessa kertomassa lakosta, jos joku pyrki töihin sitä tietämättä.

— Ketään ei voida estää. On siellä nytkin yksi työntekijä. Mitään tuotannollista hän ei kuitenkaan pääse tekemään, kun tuotanto on alhaalla.

Varapääluottamusmies Jari Makkonen ja pääluottamusmies Janne Naukkarinen kertovat, että työkavereitten kesken on selvä hyväksyntä lakolle, vaikka heidän työnantajansa on iso eikä irtisanomissuojan heikentäminen sitä koskisi.

— Pidetäänhän me pienempienkin firmojen työntekijöitten puolta. Muuten irtisanomissuojan heikentäminen koskee kohta kaikkia, Makkonen sanoo.

Myös UPM:n pääluottamusmies Kimmo Natunen sanoo, että työntekijäpuoli tuntee itsensä petetyksi, kun hallitus puuttuu työelämän pelisääntöihin, vaikka kiky-sopimuksen yhteydessä toista sovittiin.

— Haluaisimme, että tilanne ratkeaisi mahdollisimman nopeasti. Se olisi jo pitänyt saada ratkaistua ennen kuin tällaisia äärimmäisiä keinoja tarvittiin, Natunen sanoo.

Irtisanomislain vieminen arviointineuvostoon olisi valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan yksi ratkaisu

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan illan keskustelussa Kesärannassa haetaan ratkaisun avaimia pattitilanteeseen.

—  En voi luvata, että ratkaisua löytyy, Orpo sanoi.

Peruslinjaksi Orpo kutsuu tilanteessa sitä, että hallituksen esitys irtisanomisen helpottamisesta pienyrityksissä viedään lainsäädännön arviointineuvoston kautta eduskuntaan.

—  Jos löytyy tilalle jotain muuta, joka on toteuttamiskelpoinen ja työllisyysvaikutuksiltaan riittävä, sitä pitää ilman muuta harkita, Orpo sanoi toimittajille eduskunnassa

Tapaamisesta kertoi ensimmäisenä MTV. MTV:n uutisen mukaan ratkaisu kiistaan olisi löytymässä.

HS:n tietojen mukaan ratkaisuun on vielä pitkä matka. Tapaamisesta on kuitenkin lupa odottaa jonkinlaista suunnitelmaa siitä, miten täydelliseen umpisolmuun ajautunutta tilannetta lähdetään purkamaan.

Juttua täydennetty kello 16.29