Kuuramaa lähti lomien kautta Enonkoskelta Taipalsaaren kunnanjohtajaksi — Talousarviokokouksen jälkeen jäljellä enää kolme virkapäivää Enonkoskella

Enonkoski haluaa Vellamon takaisin palvelutaloksi. Talousarviossa myös vauvarahaa.

Jaana Hänninen

Kari Kuuramaa kukitettiin valtuuston kokouksen alkajaisiksi.

Kari Kuuramaalla on jäljellä enää kolme virkapäivää Enonkosken kunnanjohtajana. Hän jäi tiistaisen kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen lomalle ja hoitaa tammikuun alussa virkatehtäviä vielä kolme päivää.

Tammikuun 7. päivänä Kuuramaa aloittaa Taipalsaaren kunnanjohtajana.

— Enonkosken kunnassa on hyviä juttuja, ja Enonkoski pystyy itsenäisenä kuntana jatkaman, kun pelimerkit pelataan oikein, Kuuramaa sanoi saatuaan kokouksen alkajaisiksi läksiäiskukat.

Valtuusto päätti laittaa kunnanjohtajan viran hakuun.

Valtuusto hyväksyi ensi vuodelle talousarvion, joka on 491 000 euroa alijäämäinen.

Kuuramaa kertoi alijäämien johtuvan verorahoituksen sakkaamisesta. Verotulot ja valtionosuudet eivät yhteensä yllä edes vuoden 2017 tasolle. Lisäksi sote-menot nousevat enemmän kuin olisi suotavaa.

Ensi vuonna kunnassa on kaksi toimenhaltijaa lisää. Elinvoimakoordinaattori ja työnsuunnittelija tarvitaan, kun kunta ottaa työllisyydenhoidon omiin hyppysiinsä.

Talousarviossa on myös vauvapaketti. Vauvarahoihin on varattu 5 000 euroa jaettavaksi 500 euron suuruisina vauvarahoina.

Toinen 5 000 on varattu lapsiperheille suunnattuihin tapahtumiin ja 4 000 euroa avoimeen perhekerhotoimintaan.

Marja Laitinen (sd.) totesi, että lähes 500 000 euron alijäämästä valtuusto lähtee kirkkain mielin ensi vuoteen.

Juha Nousiainen (kesk.) kiitteli, että kuntastrategian mukaisesti on satsattu lapsiperheisiin ja että sivistystoimen määrärahat on säilytetty ennallaan.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Lauri Niiranen (kesk.) sanoi, että alijäämiin on suhtauduttava vakavasti.

— Vaikka kunnalla on taseessa ylijäämää, se ei tarkoita, että olisi kassavaroja. Joka vuosi ei voi alijäämää tehdä, Niiranen sanoi.

Enonkosken kunta on ehdottanut Sosterille, että Vellamo siirrettäisiin takaisin Koskenhelmen alaisuuteen. Kuuramaan mukaan tähän on syynä kotihoidon menojen kasvu, joka näyttäisi johtuvan siitä, että aiemmin palvelutalona toiminut Vellamo on muutettu vuokrataloksi, jossa palveluja tarjoaa kotihoito.