Yle: Heinäveden Aitolammen kaivoshanke lykkääntyy

Kaivoshanketta ei olla kuitenkaan hautaamassa, vakuuttaa Fennoscandian Resourcesin toimitusjohtaja Rasmus Blomqvist. Pro Heinävesi -kansanliikkeen mielestä peli pitäisi viheltää kerralla poikki.

Rasmus Blomqvist vastaili kesällä Heinäveden kaivosillassa parhaansa mukaan kaivoshankkeeseen epäluuloisesti suhtautuvan yleisön kysymyksiin. Nyt hän on ilmoittanut hankkeen lykkääntyvän.
Rasmus Blomqvist vastaili kesällä Heinäveden kaivosillassa parhaansa mukaan kaivoshankkeeseen epäluuloisesti suhtautuvan yleisön kysymyksiin. Nyt hän on ilmoittanut hankkeen lykkääntyvän.

Kohua herättänyt Heinäveden Aitolammen kaivoshanke lykkääntyy, kertoo Yle. Malminetsintäyhtiö Beowulf Mining on päättänyt siirtää kaivoksen hankekartoituksen tekemistä ainakin muutamilla vuosilla eteenpäin.

– Syy siihen on, että hanke on herättänyt suurta huolta paikallisyhteisössä, sanoo Fennoscandian Resourcesin toimitusjohtaja Rasmus Blomqvist Ylen haastattelussa.

Fennoscandian Resources on Beowulf Miningin tytäryhtiö ja se vastaa käytännön tutkimuksista Heinävedellä.

Heinäveteläisten huoliko herätti?

Blomqvistin mukaan yhtiö on herännyt paikallisten huoleen jalkauduttuaan Heinävedelle kerran kuukaudessa.

— Nyt ymmärrämme, miten tärkeitä ympäristöasiat ovat ja siksi haluamme laajentaa tutkimuksia. Jos hanke aiheuttaa merkittäviä vaikutuksia ympäristöön, sitä on mahdotonta jatkaa.

Blomqvist kertoo Ylelle, että on mahdotonta sanoa, kuinka kauan ympäristöselvityksissä kestää ja milloin hankekartoitus päästäisiin aloittamaan uudelleen. Hankekartoituksen lykkääminen ei kuitenkaan tarkoita kaivoshankkeen peruuntumista.

Pro Heinävesi aikoo jatkaa

Kaivoshanketta vastustavan kansanliike Pro Heinäveden vetäjä Jukka Leppänen kertoo Ylelle ennakoineensa, että näin käy.

— Tätä me olemme yrittäneet sanoa, että ei tässä ole järkeä. Mutta peli pitäisi saada kerralla poikki, eikä pitkittää sitä, Leppänen kertoo Ylelle.

Haastattelussa Leppänen kertoo, että Pro Heinävesi on jo osoittanut omilla selvityksillään, mitä vaikutuksia kaivoksella olisi ympäristöön.

Ylen mukaan Pro Heinävesi aikoo jatkaa kaivossuunnitelman vastustamista. Kansanliike kerää on tehnyt kansalaisaloitteen kaivoslain kokonaisvaltaiseen uudistamiseen.

Ylen artikkelin voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Juttua muokattu 24.1. kello 15.15. Korjattu artikkelia ja lisätty linkit Ylen alkuperäiseen uutiseen aiheesta.