Etelä-Savon alueella luvassa rajuja ukkosia — Huomiseksi saattaa taivaalle ilmestyä jopa trombeja

Puumalassa tehtiin jo eilen trombihavainto

Mikko Vänttinen

Lähipäivinä saattaa olla luvassa trombeja, jotka syntyvät Suomessa yleensä juuri heinä-elokuun aikohin.
Lähipäivinä saattaa olla luvassa trombeja, jotka syntyvät Suomessa yleensä juuri heinä-elokuun aikohin.

Lähipäivinä kannattaa katsoa taivaanrantaan, sillä siellä saattaa näkyä  trombeja.

— Eilen tehtiin trombihavainto Puumalassa, sunnuntaina Kärkölässä. Olosuhteet ovat aika otolliset trombeille huomenna, kertoo päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta.

Trombeille otollinen sää merkitsee siis sitä, että huomiseksi on tiedossa voimakkaita sadekuuroja ja ukkosia tai ukkospuuskia iltapäivästä iltaan. Lämpötila on sama, kuin tänään, eli 20 asteen molemmin puolin.

— Sadekuuroja tulee aivan varmasti, ukkosta melko varmasti. Mutta tuleeko voimakkaita ukkospuuskia, niin se on vähän epävarmempaa ja trombi on vielä epävarmempi, kertoo Viljamaa.

Trombeja syntyy erityisesti heinä-elokuussa

Suomessa trombeja syntyy keskimäärin 14 kappaletta vuodessa ja 73 prosenttia niistä kehittyvät juuri heinä-elokuun aikana.

— Eli nyt eletään tätä todennäköistä aikaa. Jos niitä syntyy, ne ilmestyvät yleensä myöhään iltapäivällä, kello 17 ja 19 välillä.

Vuorokaudenaika selittyy sillä, että sadekuurot lähtevät yleensä muodostumaan aamupäivän ja päivän aikana, voimakkaammin sitten iltapäivän aikana. Trombit puolestaan syntyvät kuuro- tai ukkospilven nousuvirtauksen yhteyteen.

Trombi on pienialainen, voimakas pyörre, jonka halkaisija on vain muutamia kymmeniä tai satoja metrejä. Jos se syntyy vesistön ylle, sitä kutsutaan vesipatsaaksi.

— Ne syntyvät yleensä vesialueiden päällä. Kun ne rantautuvat, niin ne heikkenevät, kertoo Viljamaa.

Pyörteessä tuulen nopeus on vähintään 18 metriä sekunnissa ja se aiheuttaa monesti tuhoja siellä, minne se kulkeutuu. Viljamaan mukaan trombien esiintymistiheys on suurin maan itäosissa ja merialueilla.

Varoitus rajuista ukkosista

Säätilan luo Ruotsin Lapin yllä oleva matalapaine, joka liikkuu hitaasti koilliseen.

Etelä-Savon alueella on tänään rajun ukkosilman varoitus. Tuuli saattaa puhaltaa jopa 15 metriä sekunnissa.

Yölämpötilat ovat 11-15 astetta. Keskiviikko aamulla tai päivällä sadekuurot yleistyvät, iltapäiväksi on luvassa kuuroluonteista sadetta ja sade saattaa yltyä ukkoseksi asti.

Illalla sää alkaa poutaantua ja selkenee. Torstaina on tulossa uudet sadekuurot, jotka syntyvät aamun ja päivän aikana.

Torstaina päivälämpötila voi olla pari astetta keskiviikkoa viileämpi.