Lukija kysyy: Pääseekö Sosterin hammaslääkärille? — "Akuuteissa särkytapauksissa hoito järjestyy 24 tunnin kuluessa eli aamulla ajanvaraukseen soittaessa ajan saa samalle päivälle"

Sosterilla on viiden hammaslääkärin vajaus, mutta hoitoon pääsee. Pisimmilläänkin 6 kuukauden hoitotakuun raja alittuu. Kiireelliseen hoitoon pääsee samana päivänä.

Antti Varonen

Sosteri tarjoaa hammaslääkärin hoidon tarpeen mukaan.
Sosteri tarjoaa hammaslääkärin hoidon tarpeen mukaan.

Sosterille hammaslääkäriaikaa varannut nainen hämmästyi pitkää varausaikaa. Useiden kuukausien päähän ajan olisi saanut, mutta se tuntui kohtuuttoman pitkältä odotteluajalta.

Sosterin ylihammaslääkäri Marja-Leena Gröhn sanoo, että kaikissa tapauksissa Sosterin hammashoito pysyy hoitotakuun määräämässä 6 kuukauden enimmäisajassa.

Akuuteissa särkytapauksissa hoito järjestyy samalle päivälle. — Marja-Leena Gröhn

— Varsinaista jonoahan meillä ole, vaan hoidon kiireellisyys arvioidaan aina aikaa varatessa. Kiireettömissä tapauksissa, kun esimerkiksi halutaan tarkastukseen, ajan saa 5-6 kuukauden päähän. Akuuteissa särkytapauksissa hoito järjestyy 24 tunnin kuluessa eli aamulla ajanvaraukseen soittaessa ajan saa samalle päivälle. Puolikiireelliset ajat järjestyvät 2-3 kuukauden kuluessa, Marja-Leena Gröhn sanoo.

Puolikiireellisinä tapauksina hoidetaan esimerkiksi kivuttomat hampaan lohkeamiset, mutta tällaisissa tapauksissa hoidon voi saada nopeamminkin, mikäli esimerkiksi päivystysaikoja näyttää jäävän käyttämättä,

— Sosterissa on hammaslääkäripäivystys myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä, Marja-Leena Gröhn muistuttaa.

Kerimäellä ja Punkaharjulla hyvä tilanne

Tällä hetkellä Sosterilla on töissä 10 hammaslääkäriä. Sosterilla on sivutoimipisteet Savonlinnan hammashoitolan lisäksi Kerimäellä ja Punkaharjulla, joissa on omat hammaslääkärit.

Sivutoimipisteet ovat suljettuna yleensä heinäkuussa ja talvella hiihtolomaviikon aikaan, mutta niinä aikoina päivystys hoituu Savonlinnassa.

— Kerimäellä ja Punkaharjulla pääsee hammaslääkärille vähän nopeammin kuin Savonlinnassa. Savonlinnalaiset voivat käydä halutessaan myös Punkaharjulla ja Kerimäellä hoidossa. Ajanvaraus on kuitenkin keskitetty yhteen paikkaan, Gröhn sanoo.

Sosterin hammaslääkärit pitävät vastaanottoa myös Enonkoskella, mutta siellä hoidetaan vain enonkoskelaisia potilaita.

Suuhygienistien tilanne oli Marja-Leena Gröhnin mukaan talvella hieman heikompi, mutta nyt Sosteriin on saatu palkattua uusia hygienistejä. Käytäntö suuhygienistien ajanvarauksissa poikkeaa hammaslääkärin aikojen varauksista.

— Suuhygienistien ajathan annetaan aina hammaslääkärin tekemän hoitosuunnitelman mukaisesti. Eli hammaslääkäri määrittää ensin hoidon tarpeen ja aika varataan sen mukaan.

Hammaslääkäreitä mahtuisi vielä

Vaikka hammashoidon tilanne on jotakuinkin hallinnassa ja potilaat on saatu hoidettua hoitotakuun puitteissa, sanoo Marja-Leena Gröhn, että tilanne voisi olla parempikin.

— Hammaslääkärin virkoja meillä on 15, mutta kaikkia emme ole saaneet täytettyä. Kesäksi tilanne kuitenkin paranee ja saamme kaikki virat täyteen.

Marja-Leena Gröhn kannustaa hammaslääkäriaikaa tarvitsevia ottamaan rohkeasti yhteyttä Sosterin hammashoidon ajanvaraukseen.

— Aika paljon on huhupuhetta, että eihän sinne hammaslääkärille pääse kuitenkaan. Mutta monesti aikaa ei ole edes kysytty, Gröhn sanoo.