Sosterissa nostettu valmiutta laajenevan koronavirustilanteen vuoksi – Yhtään koronavirustartuntaa ei Sosterin alueella ole todettu

Sosteri huomauttaa tiedotteessaan, että normaalin kausi-influenssan saaminen on todennäköisempää kuin koronaviruksen saaminen. Jos epäilet saaneesi koronaviruksen, soita päivystykseen.

Soila Puurtinen

Sosterin vs. johtajaylilääkäri Jaana Luukkosen allekirjoittamassa tiedotteessa todetaan, että Sosteri on varautunut koronavirustartunnan saaneitten potilaitten hoitamiseen. Yhtään koronatartuntaa Sosterin alueella ei ole.
Sosterin vs. johtajaylilääkäri Jaana Luukkosen allekirjoittamassa tiedotteessa todetaan, että Sosteri on varautunut koronavirustartunnan saaneitten potilaitten hoitamiseen. Yhtään koronatartuntaa Sosterin alueella ei ole.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri on valtakunnallisten ohjeiden mukaan nostanut valmiutta laajenevan koronavirustilanteen vuoksi. Sosterin alueella ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa.

Sosterin tiedotteen mukaan Sosterissa on päivitetty asiaan liittyvät ohjeistukset ja henkilökuntaa on koulutettu toimimaan tilanteessa.

Päivystysalueen henkilökunta ja ensihoito ovat käyneet läpi sitä, millainen on mahdollisen koronapotilaan hoitopolku ja millaista suojautumista se edellyttää. Myös valmiusosaston henkilökunta on koulutettu näiden mahdollisten koronahoitoon. Tarvittavista materiaalivarastoista, kuten esimerkiksi suojavarusteista ja lääkkeistä on tiedotteen mukaan huolehdittu.

Sosterissa on tiedotteen mukaan tarvittaessa valmius siirtää kiireettömästä toiminnasta henkilöstöä epidemian torjuntaan. Tilanne tällä hetkellä on kuitenkin Sosterin tiedotteen mukaan hyvin rauhallinen.

Päivystystoiminta jatkuu sairaalassa ennallaan.

Kuopion yliopistosairaalan erityisvastuualueella aloitettu on aloitettu säännöllinen yhteydenpito sairaanhoitopiirien välillä. Tällä pyritään Sosterin tiedotteen mukaan pitämään tiedot alueen tilanteesta ajantasaisina ja varmistamaan resurssien jakautuminen tarpeen mukaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vastaa valtakunnallisesta koordinaatiosta ja ohjeistuksesta koronavirukseen liittyen. Sosteri pitää viikottain yhteyttä THL:een.

Kausi-influenssa on todennäköisempi kuin korona

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri korostaa tiedotteessaan, että normaalin kausi-influenssan taudinkuva on hyvin samankaltainen kuin koronavirusinfektiossa.

Sosterin alueella ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa. Kausi-influenssa on seudulle viime viikkojen aikana levinnyt, ja influenssakausi on saavuttamassa huippunsa

– Tärkeää ainakin tässä vaiheessa on siis huomioida, että todennäköisempi vaihtoehto on kausi-influenssa ja koronavirusepäily tulee kyseeseen vasta, kun myös altistumistiedot täyttyvät, Sosteri toteaa tiedotteessaan.

Kausi-influenssan saa jopa noin miljoona suomalaista, ja se aiheuttaa paljon sairaalahoidon tarvetta ja jopa kuolemantapauksia.

– Influenssarokote kannattaa edelleen ottaa ja niitä on saatavissa myös Sosterin alueen apteekeissa. Sosterin tiedotteessa sanotaan.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, soita keskussairaalan päivystykseen

Jos koronavirustartuntaa on syytä epäillä, on ensimmäiseksi soitettava keskussairaalan päivystykseen, puhelinnumeroon 116 117. Puhelimessa saa ohjeet hoitoon hakeutumisesta.

Suurin osa koronavirustartunnan saaneista saa lieviä oireita. Sosteri korostaa tiedotteessaan, että lieväkin taudinkuva voi vaatia toimenpiteitä taudin leviämisen estämiseksi.

Sosteri viittaa tiedotteessaan THL:n ohjeisiin. Niiden mukaan koronavirusepäilyyn voi olla syytä silloin, jos hengitystieinfektion oireet alkavat 14 vuorokauden kuluessa siitä, kun sairastunut on oleskellut koronaviruksen epidemia-alueella eli Manner-Kiinassa, Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italiasta Veneton, Lombardian ja Piemonten ja Emilio-Romagnan alueella.

Hengitystieinfektion oireet ovat esimerkiksi kuumetta, yskää tai hengenahdistusta.

Uusimmat uutiset