Turunen uudesta eduskuntaryhmästään: ”Ei tarvitse selitellä kenenkään tekemisiä eikä tuntea myötähäpeää”

Turunen sulki Facebook-tilinsä viikonvaihteen jälkeen.

Tuija Pauhu

Kaj Turunen arvioi, että Jussi Halla-ahon äänestäjistäkin osa on nyt kauhuissaan.
Kaj Turunen arvioi, että Jussi Halla-ahon äänestäjistäkin osa on nyt kauhuissaan.

Kansanedustaja Kaj Turunen kertoo tuntevansa olonsa jopa osittain helpottuneeksi erottuaan perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja perustettuaan parinkymmenen muun kansanedustajan kanssa uuden eduskuntaryhmän

— Tässä uudessa ryhmässä ei ole ketään, jonka tekemisiä pitäisi selitellä tai jonka takia pitäisi tuntea myötähäpeää.

Uusi eduskuntaryhmä, työnimeltään Uusi vaihtoehto on valmis olemaan mukana Sipilän hallituksessa ja toteuttamaan Sipilän hallituksen ohjelmaa.

Vielä ennen Jyväskylän puoluekokousta Turunen ei uskonut perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoavan, vaikka Jussi Halla-ahosta tulisi puolueen puheenjohtaja. Silloin hän kuvitteli, että siinäkin tilanteessa varapuheenjohtajiksi olisi tullut Jussi Niinistön ja Arja Juvosen tyyppisiä ihmisiä tasapainottamaan puheenjohtajistoa. Sitäpaitsi hän uskoi Sampo Terhon voittavan puheenjohtajavaalin. Toisin kävi.

— Kun puheenjohtaja ja toinen varapuheenjohtaja ovat saaneet rasismista tuomion oikeudessa niin — ei, en mä pysty olemaan sellaisessa puolueessa mukana, Turunen sanoo.
Turunen korostaa, että rasismi ja rasististen lausuntojen antaminen on eri asia kuin kriittinen suhtautuminen maahanmuuttoon.

— Rasismissa voi olla nollatoleranssi ja silti voi olla maahanmuuttokriittinen.

Uuden eduskuntaryhmän muodostamisesta virisi keskustelua jo lauantaina Jyväskylässä, kun puolueen uusi johto oli valittu.

— Siellä oli aika järkyttynyttä porukkaa.

— Poliittinen itsemurhahan tämä tietysti on siinä mielessä, että ei ole puoluetta taustalla. Vaikka puolue perustettaisiin, vaalikoneisto pitäisi rakentaa ilman rahaa.

Soinin aloitteesta tuli vuoden 2016 alussa voimaan ”seteliselkärankaisten laki”, joka tarkoitti, että puoluetuet eivät siirry loikkareiden mukana uuteen eduskuntaryhmään. Seteliselkärankaisten laki kumosi lain, joka aikanaan oli säädetty turvaamaan puoluetuet SMP:stä pois loikanneille.

Turusella ei ole vahvaa näkemystä siitä, miten hänen entiselle puolueelleen käy: kasvaako se oppositiossa vai surkastuuko se marginaaliin?

— Kun puoluejohtoa katsoo, niin surkastumisvaihtoehto näyttää todennäköisemmältä.

Turunen arvioi, että kaikki Halla-ahoa Jyväskylässä perussuomalaisten puheenjohtajaksi äänestäneet eivät ole varsinaisesti ”halla-aholaisia”.

— Olen jutellut kenttäväen kanssa. Monet heistäkin ovat kauhuissaan. He äänestivät Halla-ahoa, koska he halusivat näpäyttää Soinin politiikkaa.

Turunen sulki Facebook-tilinsä viikonvaihteen jälkeen.

— Rupesi menemään kohtuuttoman paljon aikaa siihen, että poistelin sieltä aika törkeitäkin viestejä. Oli kaikenlaista kommentoijaa joka juttuun.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.