Kesäyliopistot järjestävät yhteistyössä digitaitokoulutusta työikäisille —  Savonlinnan kesäyliopiston kurssilla on syksyllä vuorovaikutteisia verkkoluentoja

Työ- ja arkielämässä pitää osata käyttää erilaisia digitaalisia sovelluksia. Kesäyliopistot haluaa tehdä digiosaamisesta suomalaisten uuden kansalaistaidon.

Tuija Pauhu

Erilaisia digitaalisia välineitä ja sovelluksia käytettään niin opiskelussa, työelämässä kuin vapaa-ajallakin, joten aina löytyy uutta opittavaa. Arkistokuva.
Erilaisia digitaalisia välineitä ja sovelluksia käytettään niin opiskelussa, työelämässä kuin vapaa-ajallakin, joten aina löytyy uutta opittavaa. Arkistokuva.

Savonlinnan kesäyliopisto välittää valtakunnallisen Dikata-hankkeen työikäisille suunnattua ilmaista digikoulutusta. Syksyllä koulutukset ovat suurimmaksi osin vuorovaikutteisia verkkoluentoja, joita voi katsoa myös tallenteena. Osallistumiseen kurssilainen tarvitsee oman tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen sekä verkkoyhteyden.

— Dikatan koulutukset lähtevät tosi perustaidoista, kuten vaikka Gmail-tilin luomisesta ja Officen tehokäytöstä, mutta tarjolla on myös koulutusta bloggaamiseen, medialukutaitoon ja tietotulvan jäsentämiseen. Täydennämme koulutusvalikoimaamme palautteen perusteella, kertoo hankkeen koordinaattori Reetta Karjalainen.

Digitaitojen kokeminen puutteellisiksi voi aiheuttaa häpeää ja epävarmuutta esimerkiksi työpaikalla. — Reetta Karjalainen

Koulutustarjonnassa on opetusta sähköpostin ja Wordin käytön alkeista ajankäytön hallintaan, lisättyyn todellisuuteen ja videoeditointiin. Kurssit ovat osa kesäyliopistojen yhteistä Dikata-hanketta, jota järjestää Snellman-kesäyliopisto opetushallituksen rahoittamana.

Monet työikäiset kokevat, että heidän digitaitonsa kaipaavat päivitystä tai he haluavat oppia uusia taitoja työn ohessa ja omaan tahtiinsa.

— Digitaitojen kokeminen puutteellisiksi voi aiheuttaa häpeää ja epävarmuutta esimerkiksi työpaikalla. Nyt jokainen voi lisätä omaa digiosaamistaan ilmaiseksi omaan tahtiinsa, selittää Karjalainen.

Hankkeen aikana muokataan yhtenäistä digitaitokriteeristöä yhdessä Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen ja Väestörekisterikeskuksen kanssa. Digitaitokriteeristöstä muodostetaan yhtenäinen kehys, jonka avulla voi kartoittaa digiaosaamista.

Digikoulutukset alkavat syyskuussa 2019 ja jatkuvat vuoden 2020 loppuun. Lisätietoja ja ilmoittautumislomake löytyy Savonlinnan kesäyliopiston nettisivuilta.