Keskusta haluaa Savonlinnaan ylimääräisen valtuuston kokouksen sote-solmua setvimään – Valtuustoryhmän mielestä tilanne on olennaisesti muuttunut sen jälkeen, kun sote-maakuntalausunnot on annettu

Kaupunginvaltuutetuille toimitetussa keskustaryhmän viestissä todetaan, että nyt Savonlinnan tulee olla valmis neuvottelemaan joka suuntaan sote-ratkaisussa, vaikka valtuusto on jo esittänyt, että Savonlinna vaihtaisi uudistuksessa Etelä-Savosta Pohjois-Savon maakuntaan.

Soila Puurtinen

Savonlinnan keskustalaiset valtuutetut haluavat ylimääräisen valtuuston kokouksen koolle sote-solmua avaamaan. Arkistokuvassa keskussairaalan edessä vasemmalta Tuukka Suomalainen, Kirsi Torikka ja Reima Härkönen.
Savonlinnan keskustalaiset valtuutetut haluavat ylimääräisen valtuuston kokouksen koolle sote-solmua avaamaan. Arkistokuvassa keskussairaalan edessä vasemmalta Tuukka Suomalainen, Kirsi Torikka ja Reima Härkönen.

Savonlinnan keskustan valtuustoryhmä haluaa kutsua ylimääräisen kaupunginvaltuuston kokouksen koolle sote-neuvotteluiden vuoksi. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Reima Härkönen kertoo tiedotteessaan, että kokouskutsu on laitettu liikkeelle, koska valtuustoryhmän enemmistö kannatti koollekutsumista.

Kuntalain mukaan ylimääräinen valtuuston kokous voidaan kutsua koolle, kun vähintään neljäsosa valtuutetuista sitä pyytää.

– Varsinainen ylimääräinen kokous tullaan kutsumaan koolle, jos valtuuston enemmistö kannattaa tätä aietta, Härkönen toteaa tiedotteessa.

Kaupunginvaltuutetuille toimitetussa keskustaryhmän viestissä todetaan, että nyt Savonlinnan tulee olla valmis neuvottelemaan joka suuntaan sote-ratkaisussaan, vaikka valtuusto on jo tehnyt päätöksen liittymisestä Pohjois-Savon sote-maakuntaan.

Keskustaryhmän mukaan tilanne on olennaisesti muuttunut sen jälkeen, kun sote-maakuntalausunnot on annettu.

– Pohjois-Savon kunnista ainoastaan Varkaus antoi lausunnon, jonka mukaan se toivoi Itä-Savon kuuluvan Pohjois-Savoon, kaikkien muiden kuntien vastustaessa. Yksikään kunta ei lausunut mitään sairaalamme aseman turvaamisesta. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ei myöskään ottanut kantaa asiaan.

Viestissä arvioidaan, että kielteisiä kantoja selittänee muun muassa Itä-Savon myötä syvenevä sopeutustarve Pohjois-Savossa tulevaan valtionrahoitukseen nähden. Sopeutustarve olisi 27 miljoonaa euroa.

– Näiden lausuntojen perusteella emme voi siis päätellä keskussairaalamme säilyvän tulevassa sote-maakuntauudistuksessa itsestään, viestissä todetaan.

Keskustaryhmän perusteluissa todetaan, että kumpaan tahansa maakuntaan jatkossa Savonlinna kuuluukin, varmin turva keskussairaalan aseman ja laajuuden säilyttämiseen on niiden kirjaaminen terveydenhuoltolakiin.

– Tämän tavoitteen saavuttaminen vaatii yhtenäistä edunvalvontaa eri puolueilta. Tuleva sote-maakuntamme ja keskussairaalamme asema on nyt siis valtioneuvoston käsissä.

Keskustaryhmän viestin mukaan siinä tapauksessa, että valtioneuvosto päättää pitää Savonlinnan seutukunnan Etelä-Savossa, olisi viisasta jatkaa pikaisesti neuvotteluja Mikkelin kaupungin ja Essoten kanssa sen sopimuksen pohjalta, minkä kaupunkien johtajat loppukesällä ovat neuvotelleet.

– Neuvotteluihin tulee myös Sosterin ottaa osaa. Sopimuksessa lähtökohtana oli, että Etelä-Savossa toimii jatkossakin kaksi ympärivuorokautisesti päivystävää keskussairaalaa ja että Savonlinna toimisi sote-maakuntahallinnon keskuksena. Mikkelin kaupunki ja Essote on tämän sopimuksen osaltaan hyväksyneet, viestissä painotetaan.

– Kaikkea ei ole tässä tilanteessa järkevää jättää yhden kortin varaan. Varautuminen molempiin maakuntaratkaisuihin on savonlinnalaisten kannalta viisainta juuri nyt, Härkösen allekirjoittamassa viestissä todetaan.

Lopuksi valtuutetuille lähetetyssä kirjeessä toivotaan vastauksia ehdotukseen ylimääräisen valtuustokokouksen järjestämisestä torstaina kello 19 mennessä. Jos enemmistö valtuutetuista ei asiaa kannata, ylimääräistä kokousta on Härkösen mukaan turha pitää.

Uusimmat uutiset