Puheterapiaan joutuu jonottamaan

Sosterilla on pulaa lasten puheterapeuteista.

Tuija Pauhu

Puheterapeutti Paula Mielo työskentelee Itä-Savon sairaanhoitopiirin Perhepalvelukeskuksessa Savonlinnassa.
Puheterapeutti Paula Mielo työskentelee Itä-Savon sairaanhoitopiirin Perhepalvelukeskuksessa Savonlinnassa.

Savonlinnassa lapset joutuvat jonottamaan vähintään kolme kuukautta puheterapiaan.
— Joulukuussa yhteyttä ottaneille asiakkaille emme ole vielä saaneet aikoja. Ne menevät todennäköisesti maaliskuun lopulle tai huhtikuulle, kertoo puheterapeutti Paula Mielo, joka työskentelee Itä-Savon sairaanhoitopiirin (Sosterin) Perhepalvelukeskuksessa Savonlinnassa.
Perhepalvelukeskukseen tulee 3—4 uutta yhteydenottoa viikossa. Lisäksi tehdään seuranta-arvioita ja järjestetään säännöllistä puheterapiaa. Aikoja järjestellään kiireellisyyden ja hoidon tarpeen mukaan.
Puheterapiaan jonotetaan Suomessa keskimäärin kolmesta kuukaudesta vuoteen. Jonotusaikoja ei voi suoraan verrata kuntien välillä, sillä terapia-aikoja ei tarjota kaikkialla yhdelle asiakkaalle yhtä usein.

Kerimäellä ja Punkaharjulla Sosteri pystyy tarjoamaan säännöllistä puheterapiaa seuraavaksi elokuussa. Tilanne on ollut hankala monta vuotta.
— Puheterapiaan ei ole pitkään aikaan päässyt siinä aikataulussa kuin ihannetarve olisi, Mielo sanoo.
Syynä jonoihin on se, että julkisen terveydenhuollon puolella on pulaa puheterapeuteista. Viime vuoden alusta lähtien Sosterilla on työskennellyt vain kaksi lasten puheterapeuttia, vaikka paikkoja olisi neljälle.
— Haku on päällä, mutta puheterapeutteja ei ole toistaiseksi saatu, kertoo tulosyksikköpäällikkö Maija Tuominen Sosterista.
Puheterapeutit ovat etsineet kollegoja omien verkostojensa kautta ja hakua on tehty myös ammattilaisten sähköisillä hakukanavilla.

Puheterapeuteista on pulaa ympäri Suomea.
— Meitä koulutetaan liian vähän tarpeeseen nähden, sanoo Suomen Puheterapeuttiliiton puheenjohtaja Susanna Ruuth.
Ruuthin mukaan yliopistoihin tarvittaisiin ainakin puolet enemmän aloituspaikkoja logopedian koulutusohjelmiin, joista valmistutaan puheterapeutiksi viidessä—kuudessa vuodessa. Tänä vuonna aloituspaikkoja on 98.
Toinen syy puheterapeuttipulaan julkisessa terveydenhuollossa on Ruuthin mukaan se, että yksityiselle puolelle hakeudutaan yhä enemmän.
— Yksityinen sektori rekrytoi tällä hetkellä laajasti koko maassa. Ehkä parempi palkka houkuttelee sinne, Ruuth sanoo.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.