HS kertoo OKL:n muuton Savonlinnasta Pohjois-Karjalaan kiihdyttäneen rakentamista hurjasti: Joensuuhun valmistui viime vuonna yli tuhat uutta asuntoa

Pohjois-Karjalan hallintokaupungissa asuu nyt 20 000 opiskelijaa.

Minna Raitavuo

Savonlinnan opettajankoulutuslaitos siirtyi syksyllä Joensuuhun ja sen mukana 800 opiskelijaa ja lisäksi koulun henkilökuntaa muutti Savonlinnasta Joensuuhun, jossa on rakennettu nyt ennätystahtiin. Kampusalueelle rakennetaan Joensuun Ellin opiskelija-asuntolaa. Asunnot tulevat punatiilisen Taitola-rakennuksen ja pääkampusalueen  väliin. 
Savonlinnan opettajankoulutuslaitos siirtyi syksyllä Joensuuhun ja sen mukana 800 opiskelijaa ja lisäksi koulun henkilökuntaa muutti Savonlinnasta Joensuuhun, jossa on rakennettu nyt ennätystahtiin. Kampusalueelle rakennetaan Joensuun Ellin opiskelija-asuntolaa. Asunnot tulevat punatiilisen Taitola-rakennuksen ja pääkampusalueen väliin. 

Viime syksynä Itä-Suomen yliopisto keskitti opettajankoulutuksensa Joensuuhun.

Sinne siirtyi yli 800 opiskelijan opiskelupaikka ja vajaan sadan työntekijän työpaikka.

Vaikka kaikki eivät Joensuuhun muuttaneet, siirto toi Joensuun kampukselle satoja opiskelijoita lisää. Savonlinnaa opettajankoulutuksen lähtö kouraisi pahasti.

Viime vuonna Savonlinnan asukasluku väheni tuhannella. Vuokra-asuntojen kysyntä heikkeni ja nuoret ihmiset vähenivät katukuvassa.

Viime vuonna kaupunkiin valmistui yli tuhat uutta asuntoa, mikä on ennätyksellisen paljon Joensuussa.

Joensuun väkiluku kasvaa. 76 500 asukkaan Joensuussa on noin 20 000 opiskelijaa. Heistä vajaa puolet opiskelee yliopistossa. 

Siirtopäätös käynnisti asuntorakennusbuumin. Joensuun keskustaan ja sen liepeille on noussut uusia kerrostaloja kuin sieniä sateella. 

Viime vuonna kaupunkiin valmistui yli tuhat uutta asuntoa, mikä on ennätyksellisen paljon Joensuussa. 

Pielisjoen varteen uudelle Penttilänrannan asuinalueelle on noussut 14-kerroksinen puukerrostalo opiskelija-asunnoiksi. 

Opiskelija-asuntoja ollaan tekemässä myös keskelle yliopistokampusta. Taitola-rakennuksen viereen on rakenteilla 214 asunnon kerrostalo, jonka alakertaan tulee ravintolatilat.

Siihen suunnitellaan ravintolaa, joka olisi auki päivisin ja iltaisin. Kaupungin kannalta ison muutoksen toi Joensuuhun siirtynyt Savonlinnan opettajankoulutuksen harjoittelukoulu, normaalikoulu.

Sitä varten rakennettiin uusi koulurakennus kaupungin suurimpaan lähiöön Rantakylään. Nyt kaupungissa toimii kaksi yliopiston pyörittämää normaalikoulua. 

Lue Helsingin Sanomien koko tarina täältä. Juttu on julkaistu myös Itä-Savon paperilehdessä tiistaina.

Kommentoidut