Saattaa tulla muutoksia suunniteltuihin leikkauksiin tai kotihoito voi pyytää omaisten apua — Sosteri varautuu Tehyn ja Superin vuoronvaihtokieltoon

Tehy ja Super aloittavat maanantaina kaksi viikkoa kestävän vuoronvaihtokiellon, joka vastustaa hallituksen valmistelemaa irtisanomislakia.

Katja Juurikko

Keltakangas Kouvola tehostettu kotiutus Tehko tiimi Tehko-Tiimi vanhus vanhuus
Keltakangas Kouvola tehostettu kotiutus Tehko tiimi Tehko-Tiimi vanhus vanhuus

Maanantaina alkava Tehyn ja Superin vuoronvaihtokielto saattaa aiheuttaa toiminnallisia muutoksia Sosterissa, sanoo hallintoylihoitaja Riitta Sipinen.

Vuoronvaihtokielto alkaa maanantaina ja kestää kaksi viikkoa. Hoitoalan ammattijärjestöt vastustavat poliittisella työtaistelutoimella maan hallituksen valmistelemaa lakia, joka helpottaa irtisanomista pienissä yrityksissä.

— Varaudumme tilanteeseen niin hyvin kuin se on tällä aikataululla mahdollista. Sosterin johto seuraa ja arvioi päivittäin tilannetta ja reagoi tarvittaessa nopeasti. Tärkeintä tässäkin tilanteessa on asiakas- ja potilastyön turvaaminen, Sipinen sanoo.

Hoitoalan henkilöstö tekee vuoronvaihtokiellon aikana heille ennakkoon ilmoitetut työvuorot. Ylityökielto ei sisälly työtaistelutoimeen.

Toiminnan rajoituksiin joudutaan, jos useita työntekijöitä sairastuu tai jää sairastuneen lapsen hoitovapaalle samaan aikaan. Sijaistuksia tekee Sosterin varahenkilöstö, kuten normaalistikin, mutta vuoronvaihto siis puuttuu keinovalikoimasta.

Mahdolliset toiminnalliset muutokset saattavat koskea ennalta sovittujen toimenpiteiden, kuten leikkausten, ajankohdan siirtämistä. Kotihoidossa saatetaan joissakin tilanteissa joutua minimoimaan hoitotoimenpiteet niin, että tehdään vain välttämättömimmät tehtävät.

— Tarvittaessa kotihoito ottaa yhteyttä kotihoidossa olevien omaisiin. Tilannetta saattaa helpottaa sekin, jos osa käynneistä voidaan korvata omaisten käynnillä. Sosteri tietenkin hoitaa kaikki sellaiset kotikäynnit, joissa tarvitaan terveydenhuollon ammattiosaamista, Sipinen sanoo.

Syyskuun lopulla Tehy ja Super julistivat kolmeksi päiväksi ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Sipisen arvion mukaan tämänkertainen tilanne saattaa olla yhtä haastava. Ylityökieltoa ei ole, mutta työtaistelutoimen kesto on pitempi.

Päiväkotiin eväät mukaan

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vastustaa samaista irtisanomislakia maanantaina ja tiistaina kaksipäiväisellä lakolla, joka koskee Savonlinnan kaupungin ruoka- ja siivouspalveluja sekä vapaa-ajan palveluja. Sosterin työntekijöitä JHL:n lakko ei koske.

Palvelutaloissa tai muissa laitoksissa asuville vanhuksille sekä kotihoidon ateriapalveluasiakkaille tehdään ruuat lakon aikanakin. Sen sijaan päiväkotilapsille pitää laittaa maanantaina ja tiistaina eväät mukaan, jos he menevät päiväkotiin.

Uimahalli kiinni maanantain ja tiistain, yleisöluisteluvuorotkin peruttiin

Savonlinnan uimahalli on JHL:n lakon takia suljettu maanantaina ja tiistaina. Uimakoulut on ensi viikon osalta peruttu.

Lakon vaikutuksista esimerkiksi jumpparyhmiin kaupunki tiedottaa suoraan asianosaisille. Osa ryhmistä peruuntuu, osa kokoontuu, kuten syyslomaviikolle oli sovittukin.

Savonlinnan jäähallin yleisöluisteluvuorot peruuntuvat maanantaina ja tiistaina. Jäähalli on avoinna varatuille seuravuoroille maanantaina klo 16:30-22.30 ja tiistaina 16:15-22:30.

Tekstiä korjattu kello 16.09. Tilanne muuttui siten, että uimahalli on kokonaan suljettu sekä maanantain että tiistain.

Luetuimmat